Zwangerschap per week: week 39

Je baby maakt zich nu op voor zijn entree in de wereld! Lees wat je kunt doen in week 39 om je voor te bereiden op je bevalling.

Je baby

Je baby bereidt zijn triomfantelijke aankomst voor! Zijn endocriene systeem, verantwoordelijk voor de hormoonproductie, maakt zich klaar voor de geboorte.

  • Je kleintje scheidt tijdens de geboorte meer stresshormonen uit dan op enig ander moment in zijn leven. Zodra hij de baarmoeder heeft verlaten, helpen deze hormonen zijn lichaam te functioneren zonder de hulp van je placenta. Deze enorme veranderingen vergen heel veel inspanning en energie, maar hij zal er klaar voor zijn.

  • Ook de longen van je baby ontwikkeling zich verder, tot aan het moment van de geboorte. Op dit moment werken zijn longen nog hard om surfactant aan te maken. Dit is een stofje dat helpt voorkomen dat de vele luchtblaasjes aan elkaar plakken wanneer hij voor het eerst zelf ademhaalt.

  • Meteen na die eerste diepe ademteug volgt een uithaal waar een operadiva zich niet voor zou schamen! Het geluid van je huilende baby is een bitterzoete ervaring. Hoewel niemand het prettig vindt als een kind uiting geeft aan angst of ongemak, betekent luid gehuil dat hij goed ademhaalt.

  • Verwacht nog geen tranen. De traanklieren produceren pas tranen wanneer je baby een paar weken oud is. En als je baby niet meteen dat kenmerkende gehuil laat horen, wees dan niet ongerust. Sommige baby's huilen niet bij de geboorte. Het belangrijkste is dat de ademhaling op gang komt.

Je zwangerschap

  • Je hebt misschien al oefenweeën gevoeld.  Hiermee oefent je lichaam voor de echte weeën. In deze eindfase kun je moeilijk het onderscheid maken tussen deze weeën en de echte weeën. Zijn de weeën onregelmatig en verdwijnen ze zodra je van houding verandert of rondloopt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oefenweeën.

  • Maar laat je niet misleiden, want oefenweeën kunnen binnen enkele minuten overgaan in echte weeën. Hou de tijd tussen de weeën nauwlettend in de gaten. Zodra ze regelmatig terugkeren en minstens een uur lang om de vijf minuten plaatsvinden, is het tijd om je gynaecoloog of verloskundige te bellen.

  • Lekt of stroomt er vloeistof uit je vagina? Dan zijn je vliezen vast gebroken. Bel onmiddellijk je verloskundige.

  • Heb je al een beslissing genomen over welke soort pijnbestrijding je wilt gebruiken tijdens de bevalling? Er zijn veel soorten medicatie. Sommige nemen alleen de ergste pijn weg, terwijl anderen zo veel mogelijk pijn vermijden.

  • Je hoeft nog niets definitief te beslissen. Wees op de hoogte van je opties en praat erover met je verloskundige.

Deskundig advies

"Er zijn twee belangrijke aanwijzingen dat je weeën binnen een dag of twee zullen beginnen, zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Eén aanwijzing is het breken van de vliezen. Waarbij je zak met vruchtwater (vruchtvlies) scheurt. Een andere rode vlag is een bloederige slijmafscheiding afkomstig van de slijmprop in je baarmoedermond."

Beheer Cookies