Zwangerschap per week: week 40

Week 40 is de laatste week van een "voldragen" zwangerschap. Bereid je voor op de geboorte en lees wat je moet doen als de geboorte uitblijft.

Je baby

  • Verwacht je deze week een nieuw gezinslid? Wees dan vooral niet teleurgesteld als je kleintje besluit nog enkele dagen of weken in je warme en veilige lichaam te blijven zitten!

  • Als je baby treuzelt, dan zal je verloskundige zijn gewichtstoename en tolerantie voor weeën nauwkeurig in de gaten houden.

  • Je baby ligt stevig opgerold binnen in je baarmoeder. Hij heeft niet veel keus: het is daarbinnen erg vol. Zelfs na de geboorte blijft zijn lichaam nog enkele weken opgerold in de foetushouding. Hij is er aardig aan gewend geraakt om zijn armpjes en beentjes stijf opgetrokken te houden.

  • Als je baby in stuitligging ligt (voeten of romp naar beneden), probeert je verloskundige mogelijk om hem te draaien. Als dat niet lukt, bespreekt je verloskundige misschien een bevalling via keizersnede. Je kleintje heeft waarschijnlijk zijn uiteindelijke geboortegewicht en -lengte bereikt. De gemiddelde baby weegt zo'n 3 kilogram en is 50 cm lang (jongens zijn vaak wat groter dan meisjes).

  • 15 procent van je baby's lichaamsgewicht bestaat uit vet. Zo blijft hij warm in de buitenwereld. Ook de rest van zijn lichaam is klaar voor het leven buiten de baarmoeder. Hij heeft zetmeel opgeslagen in zijn lever. Die zet hij na de geboorte om in glucose..Hij heeft ook extra vloeistof 'getankt'. Zo is je kleintje uitstekend voorbereid op de geboorte en op de dag daarna. Tegelijkertijd komt de productie van je moedermelk op gang.

Je zwangerschap

  • Sta even stil bij de ongelofelijke verandering die je lichaam de laatste negen maanden heeft ondergaan. Je baarmoeder is nu duizend keer zo groot als toen je zwanger werd! En je borsten zijn twee tot drie keer groter dan voor je zwangerschap, om ze voor te bereiden op borstvoeding. Elke borst is nu ongeveer een halve kilo zwaarder.

  • Maak je geen zorgen als de bevalling na 40 weken nog niet is begonnen. Tot 42 weken ben je nog steeds op tijd. Probeer te ontspannen en gebruik de laatste dagen om jezelf te verwennen. Laat je nagels verzorgen, kijk een filmpje of lees een boek. Zodra je baby geboren is, moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn. Het kan dus nog even duren voor je weer wat tijd voor jezelf hebt.

Van de deskundigen

Een van de dingen die je kunt doen in deze laatste paar dagen? Was je nieuwe babykleertjes. "Sommige spulletjes in je babyuitzet zijn behandeld met chemicaliën om te helpen hun textuur en kleur te behouden. Deze chemicaliën kunnen de gevoelige huid van een pasgeborene irriteren als ze niet worden gewassen", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Linda Jonides.

Een speciaal dankwoord

Dank je wel om je zwangerschap met ons te delen! We hopen dat alles verliep zoals gepland. Binnenkort pikken we de draad weer op met het gedeelte over pasgeborenen. Tot dan!

Beheer Cookies