Zwangerschap per week: week 19

Wees voorbereid op een groeispurt! Nu je kleintje de geslachtsdelen heeft ontwikkeld, is het klaar voor de tweede helft van je zwangerschap. Lees verder over wat je kunt verwachten in week 19.

Jouw baby

  • Als je baby een meisje is, dan is haar voortplantingssysteem al aanwezig. De vagina, baarmoeder en eileiders zitten op hun plek en de eierstokken bevatten meer dan 6 miljoen primitieve eicellen.

  • Bij de geboorte is het aantal eicellen gedaald tot ongeveer 1 miljoen. Dat zijn alle eicellen die je dochter zal hebben in haar leven!

  • Is het niet fascinerend dat de eicel waaruit je baby is ontstaan net zo oud is als jij? En dat het al die tijd heeft gewacht op bevruchting?

  • Als je baby een jongen is, dan is er intussen ook van alles gebeurd! Het mannelijke voortplantingssysteem is bijna volledig ontwikkeld. De testikels hebben zich gevormd en scheiden vanaf de 10e week van je zwangerschap testosteron af.

  • De externe geslachtsdelen die in het eerste trimester hun mannelijke karakter kregen, groeien nu verder. Meestal is de balzak nu al te onderscheiden. Je kleintje is ongeveer 18 cm lang en weegt tussen de 200 en 225 gram. Dat is ongeveer zo groot als een mango.

  • De groeigrafiek toont een stijgende lijn. Dus je kunt de komende weken een paar grote veranderingen verwachten.

  • Rond deze tijd produceert de huid een crème-achtige substantie. De zogenoemde vernix, die bestaat uit door de huid afgescheiden oliën, dode huidcellen en lanugo. Dat is donshaar dat het lichaam bedekt. Deze wasachtige laag beschermt de huid van je kleintje tegen de gevolgen van het vruchtwater waardoor hij is omgeven.

  • De vernix zal grotendeels voor de geboorte verdwijnen, tenzij je baby te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren baby's zijn bij hun geboorte vaak bedekt met een grote hoeveelheid vernix. Zelfs kinderen die op de uitgerekende datum worden geboren hebben een beetje vernix in de huidplooien zitten.

Jouw zwangerschap

  • Heb je donkere vlekken op je neus, wangen en voorhoofd? Geen zorgen. Ze horen bij je zwangerschap en worden ook wel ‘zwangerschapsmasker' of chloasma genoemd.

  • Deze vlekken worden veroorzaakt door hormonen en komen niet bij alle zwangere vrouwen voor. De hormonen zijn ook verantwoordelijk voor de linea nigra. De donkere lijn die van je navel naar je schaambeen loopt. Zowel het chloasma als de linea nigra verdwijnen geleidelijk na de geboorte.

  • Blootstelling aan de zon kan het pigment in de huid donkerder maken. Zorg er dus voor dat je altijd zonnebrandcrème gebruikt en in de schaduw blijft.

  • Je baarmoeder wordt groter en groter. Daarom rekt ook de ronde band die de baarmoeder ondersteunt uit. De opengerekte banden zorgen af en toe voor een scherpe of doffe pijn in je onderbuik. Meestal aan één kant. Je hebt er waarschijnlijk het meeste last van als je plotseling van positie verandert of opstaat van een stoel of uit bed.

  • Zoals bij de meeste zwangerschapsongemakken biedt rust meestal de meeste verlichting. Hoewel bandenpijn een veel voorkomende klacht is, kun je je huisarts, vroedvrouw of verloskundige raadplegen als je je zorgen maakt.

Van de deskundigen

Het is niet waar dat je je tepels tijdens de zwangerschap steviger moet maken om je voor te bereiden op de borstvoeding, zegt dr. Suzanne Dixon. Suzanne Dixon. "Dat advies is heel achterhaald." "Het kan zelfs gevaarlijk zijn, want door de borsten te stimuleren kan er een hormoon vrijkomen dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt."

Heb je ingetrokken tepels? Dat zijn tepels die naar binnen gaan als ze worden gestimuleerd. Raadpleeg dan je verloskundige over manieren om borstvoeding makkelijker te maken.

Beheer Cookies