Zwangerschap per week: week 18

Het voelt als vlinders in je buik. Maar het is je kleintje die je buik verkent. Rond week 18 voel je je foetus . Lees verder over wat je kunt verwachten.

Jouw baby

 • Deze week werkt je kleintje aan een van zijn unieke eigenschappen: de vingerafdrukken. De vetkussentjes die zich op de vingertoppen en tenen verzamelen, veranderen later in een uniek patroon van lijnen.

 • De dikke darm zit nu tegen de achterkant van de buikwand en er vormen zich veel spijsverteringsklieren. Dit ontwikkelende spijsverteringssysteem heeft de afgelopen weken ruimschoots laten zien wat het allemaal kan.

 • De foetus slikt het vruchtwater in. Dat gaat vervolgens door de maag en darmen. De vloeistof wordt nu in de darmen vermengd met dode cellen en afscheiding zodat er meconium ontstaat. Meconium is een groen-zwarte, stroperige substantie die uiteindelijk in je baby's eerste poepluier terechtkomt. De foetus weegt nu tot wel 200 gram en is ongeveer 16-18 cm lang van kruin tot romp, ongeveer net zo groot als een zoete aardappel.

Jouw zwangerschap

 • Je zult waarschijnlijk merken dat iedereen een mening heeft over je zwangerschap. Hoeveel je moet bewegen? Wat je moet eten? Of je al dan niet zou moeten werken? Geen onderwerp is te gek!

 • Ongevraagd advies kan vervelend zijn. Dus probeer het naast je neer te leggen en voel je niet verplicht om je beslissingen uit te leggen. Een eenvoudig antwoord zoals "Dank je wel, ik zal eraan denken" is vaak al genoeg.

 • Vergeet niet dat mensen het geweldig vinden dat er een baby op komst is en dat ze het meestal goed bedoelen. Wees ook niet verbaasd als het "advies van de straat" verschilt van dat van je verloskundige. Veel medische inzichten zijn immers in de loop der jaren veranderd. Als je je duizelig voelt, is daar goede reden voor! Je hart werkt 40 tot 50 procent harder dan voor je zwanger werd. In combinatie met de druk die je groeiende baarmoeder uitoefent op de bloedvaten, kun je je af en toe duizelig voelen. Vooral als je snel opstaat.

 • Dit kun je doen tegen de duizeligheid.

  • Rust vaak uit

  • Ga een paar keer per dag even op je linkerzij liggen. Dat verbetert je bloedsomloop

  • Een lage bloedsuikerspiegel leidt tot een duizelig gevoel. Een stuk fruit stilt de ergste honger en helpt je overeind te blijven.

 • De grootste mijlpaal is het voelen schoppen van je baby. Je zult waarschijnlijk nog geen krachtige schop voelen, maar wel al een lichte trilling. Dat komt omdat je baby nog zo klein is. Het voelt alsof je vlinders in de buik hebt.

Volgens deskundigen

Omdat je vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap verandert, kan het lastig zijn om vast te stellen of je een infectie hebt opgelopen. "De meeste zwangere vrouwen zullen een witte, melkachtige afscheiding waarnemen, de zogenoemde witte vloed," zegt verpleegkundige Elaine Zwelling. "Witte vloed is normaal en neemt in hoeveelheid toe naarmate de bevalling nadert." Als de afscheiding echter een andere kleur of consistentie krijgt, of als er sprake is van irritatie of een slechte geur, dan kan dit wijzen op een infectie.

Beheer Cookies