Zwangerschap per week: week 20

Gefeliciteerd! Week 20 staat voor de helft van je zwangerschap. Maar dat betekent niet dat je kleintje je een pauze geeft. Lees verder over wat je kunt verwachten en welke dingen je zullen verbazen.

Jouw baby

 • Vorige week begon zich een laag vernix rond de huid van je baby te vormen.

 • Deze week is je kleine baby helemaal bedekt met deze crèmeachtige substantie. Het laagje beschermt zijn gevoelige huid tegen vruchtwater.

 • In zijn hoofd begint je baby nu echt iets te merken van de buitenwereld. Zijn hersenen hebben overuren gemaakt om de zenuwcentra te ontwikkelen waar de zintuigen worden aangestuurd. En die centra beginnen nu te werken.

 • Je baby reageert nu vaker op de veranderingen om hem heen: alles wat je doet, de geluiden uit de omgeving en zelfs de smaak van het vruchtwater. Je baby weegt nu ongeveer 220-250 gram en is ongeveer 22 cm lang. Dat is ongeveer zo groot als een banaan.

 • Je hebt waarschijnlijk al gevoeld hoe de baby in je buik rolt, duikt en schopt. Nu voel je misschien ook ritmische schokjes. Je baby heeft de hik! De meeste baby's krijgen de hik in de baarmoeder omdat hun weinig ontwikkelde middenrif zich samentrekt. Je kunt niets aan de hik doen, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken. De hik is niet schadelijk voor je baby, niet voor de geboorte en ook niet daarna.

 • Een paar weken geleden was het haarpatroon al aanwezig op de schedel en nu volgt de volgende stap: haargroei. Dit is geen lanugo meer, dit is het echte werk! Twee weken na de geboorte zal dit haar grotendeels uitvallen, maar geen zorgen. Je kleintje krijgt daarna stap voor stap zijn echte haar. Dit haar zal waarschijnlijk een lichtere kleur hebben.

 • De beentjes van het binnenoor hebben zich volledig ontwikkeld en ook de neus begint nu een herkenbare vorm aan te nemen.

Jouw zwangerschap

 • Gefeliciteerd! Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand. Je baarmoeder is driemaal zo groot geworden als normaal. Als je verloskundige je baarmoeder meet, zal hij of zij waarschijnlijk vaststellen dat de bovenkant nu op gelijke hoogte staat met je navel.

 • Vanaf nu tot de dag van de bevalling zal je baarmoeder bijna één centimeter per week groeien. Heb je je baby al gezien? Als je een midzwangerschapsecho laat maken, wordt die waarschijnlijk tussen de 18e en 22e week gemaakt.

 • Zo'n echo is nodig om verschillende redenen: om de groei en de ontwikkeling van je baby te controleren, om de geboortedatum te bepalen, om bepaalde geboorteafwijkingen te constateren of om de gezondheid van de placenta en de navelstreng te bepalen.

 • Op de echografie kun je de vingers en tenen van je baby tellen, het geslacht te weten komen (als je dat wilt) en je kunt zien of alles naar wens is daar in je buik. Vraag een afdruk van de echografie voor je baby's eerste fotoalbum!

Volgens deskundigen

Heb je een stressvolle baan of leidt je een stressvol leven? Dan doe je jezelf en je baby een groot plezier door regelmatig te ontspannen. "Een bepaalde mate van stress is goed. Want het stimuleert ons om in actie te komen. Maar zware en continue stress heeft negatieve invloed op jezelf en misschien ook op je baby," legt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling uit.

Beheer Cookies