6e week van de zwangerschap

In week zes gebeuren er veel nieuwe dingen! Lees hier over de ontwikkeling van je baby en wat je kunt verwachten.

Jouw baby

Deze week vindt een belangrijke mijlpaal plaats! De neuraalbuis, die vorige week begon te groeien, sluit zich over het ruggenmerg van de baby.

  • Het embryo ziet er nog steeds een beetje uit als een klein kikkervisje. Maar toch vormen er zich al plooien van weefsel aan de bovenkant. Die groeien uiteindelijk uit tot de kin, wangen en kaak van je kleintje.

  • De delen die zich tot de ogen en de neus zullen vormen, beginnen vorm aan te nemen. En de binnenste oorstructuur wordt naar binnen geduwd. Je kleintje wordt steeds groter en is nu tussen de 2,5 en 3 millimeter groot. Dat is ongeveer zo groot als een kleine erwt.

  • De hartbuis die zich vorige week heeft gevormd, groeit verder tot vier primitieve kamers en begint te kloppen als een kleine trommel.

  • Andere belangrijke organen, zoals de nieren en de lever, beginnen ook vorm te krijgen. De longen bestaan elk uit een enkele buis, en beginnen een soort zakjes te worden. Ze moeten nog veel groeien voordat ze lucht kunnen doorstromen!

Jouw zwangerschap

De veranderingen die je lichaam ondergaat tijdens het begin van de zwangerschap zijn spannend, maar ook uitdagend. Vergeet niet dat elk symptoom een reden heeft.

  • Het kan zijn dat je borsten tintelen of gevoelig zijn als gevolg van een snellere bloedstroom. Je lichaam is al druk bezig ze voor te bereiden op de borstvoeding. Zorg ervoor dat je een goed ondersteunende beha draagt, zelfs 's nachts als dat helpt.

  • Misschien ondervind je constipatie als gevolg van het hormoon progesteron, wat het darmkanaal doet vertragen. Doe daarom regelmatig aan lichaamsbeweging en hou je aan een evenwichtig dieet. Liefst met vezelhoudende voedingsmiddelen zoals fruit, groente en granen. En drink meer water! Probeer minstens acht glazen per dag te drinken.

  • Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid tijdens het eerste trimester. Misselijkheid wordt veroorzaakt door hCG, het zwangerschapshormoon dat direct na de bevruchting vrijkomt.

Van de deskundigen

"Het hormoon dat jouw misselijkheid veroorzaakt, kan ook hoofdpijn veroorzaken," stelt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan ook worden veroorzaakt door vermoeidheid, spanning, honger en fysieke of emotionele stress."

Beheer Cookies