Werken en gezond blijven tijdens de zwangerschap

Het is een vraag die elke zwangere vrouw uiteindelijk stelt: hoelang kan ik blijven werken? Het antwoord vind je hier, samen met strategieën om je tijdens het werk gezond en comfortabel te voelen.

De meeste vrouwen kunnen blijven werken tijdens de zwangerschap, zelfs tot hun uitgerekende bevallingsdatum. Als je niet zeker weet wanneer je baby precies kan komen, kan onze calculator voor het berekenen van je bevallingsdatum helpen.

Werken heeft geen negatieve invloed op de baby. Zeker wanneer je een baan hebt die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Je neemt best zwangerschapsverlof als je risico loopt tijdens je zwangerschap. Als je bijvoorbeeld zwanger bent van een tweeling of als je een voorgeschiedenis hebt van vroegtijdige weeën.

Strategieën voor op het werk

Zelfs als je zwangerschap geen hoog risico inhoudt, is het goed om logische maatregelen te treffen. Zo blijf je gezond en goed uitgerust tijdens de werkdag.

Wat te doen als je werkt tijdens de zwangerschap?

1. Neem veel pauzes en zit overdag vaak met je voeten omhoog.

Je bloeddoorstroming vertraagt tijdens de zwangerschap. Door je benen te verhogen, zorg je ervoor dat het bloed blijft stromen, wat bijdraagt aan het verminderen van opzwelling van enkels en voeten.

2. Probeer stress op het werk te minimaliseren.

Heb je een zeer stressvolle baan? Dan is het nu een goed moment om een techniek, zoals yoga of meditatie, te leren om je stress onder controle te krijgen.

3. Zorg dat je 's nachts genoeg slaap krijgt.

Sommige vrouwen ontdekken dat ze tijdens hun zwangerschap overdag vermoeider zijn. Slaap langer om vermoeidheid overdag tegen te gaan, of vind een comfortabele plek om even te gaan liggen en een dutje te doen. Jouw slaappatroon in het derde trimester van je zwangerschap.

Om in gedachten te houden als je werkt

Sommige taken zijn risicovoller dan anderen. Het kan dat je het werk dat je doet moet verminderen of wijzigen. Als je een baan hebt die zware lichamelijke activiteit vereist, overleg dan met je huisarts of verloskundige.

Je kunt zo fit zijn dat je niets hoeft te veranderen, al zullen de meeste huisartsen je aanraden om activiteiten te vermijden die een goed evenwicht vereisen. Zwangerschap verandert je zwaartepunt en maakt vallen waarschijnlijker.

Als je werk hebt waarbij je zware gewichten moet tillen, probeer dan ook manieren te vinden om te voorkomen dat je je rug belast. Vooral als je werkt tijdens het tweede en derde trimester en je buik steeds groter wordt. Het is nog beter als je het tillen van zware voorwerpen helemaal kunt voorkomen.

Overleg zeker met je huisarts of verloskundige als je met sterke chemicaliën werkt. Een gezichtsmasker en dikke handschoenen zijn misschien het enige wat je nodig hebt om je te beschermen, maar dat hangt af van de chemicaliën.

Bereken je bevallingsdatum

Beheer Cookies