Comfortabel tijdens het derde trimester van je zwangerschap

Nu je in je derde trimester zit, kan je groeiende buik voor benauwdheid, brandend maagzuur en obstipatie zorgen. Lees hier hoe jij je laatste trimester van je zwangerschap comfortabel doorbrengt.

Je buik wordt elke dag groter. Gelukkig komt de dag dat je je kindje zal zien steeds dichterbij. Maar voor het zover is, moet je eerst nog met een paar nieuwe pijntjes en klachten omgaan. Gewichtstoename en druk in je buik veroorzaken ongemakken zoals benauwdheid en indigestie.

Deze klachten zullen direct verdwijnen na deze laatste fase. Maar met onderstaande tips maak je het jezelf zo comfortabel mogelijk.

Benauwdheid

Ademhalen gaat soms moeilijk omdat je baarmoeder groter wordt. Ze groeit ook hoger in je buik en drukt zo op je middenrif. Je bent misschien al buiten adem nadat je de trap op loopt. Doe het gewoon rustig aan en probeer je niet te veel in te spannen om deze kwaaltjes te verminderen.

Sommige vrouwen hebben ademhalingsproblemen wanneer ze liggen. Geldt dit ook voor jou? Probeer dan half-zittend te slapen, omringd door kussens voor extra steun. Bijna alle vormen van kortademigheid tijdens het laatste trimester zijn normaal. Maar als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Brandend maagzuur en indigestie

Deze twee kwalen zijn aan elkaar gelinkt en steken meestal in het derde trimester de kop op. Dit is voor sommige vrouwen de eerste keer dat ze problemen ondervinden met de spijsvertering tijdens de zwangerschap en komt voor hen als een grote verrassing.

Waarom nu? Tijdens de zwangerschap werkt het maagdarmstelsel langzamer. Hierdoor ontspannen de spieren van de maag en slokdarm zich. Zo kunnen maagzuren, die normaal in de maag blijven, naar boven komen in je slokdarm en mond. De zuren geven een brandend gevoel in je keel, vandaar de naam brandend maagzuur. Je houdt er een vieze smaak van oude voedselresten en maagzuren in je mond aan over.

Om brandend maagzuur en problemen met de spijsvertering tijdens de zwangerschap te voorkomen, kun je:

  • Kleine maaltijden eten. Hierdoor blijft het maagzuur continu voedsel verteren in plaats van zich op te hopen in de maag.

  • Vet voedsel vermijden. Blijf na het eten rechtop zitten (zwaartekracht helpt!). Eet je laatste maaltijd niet vlak voordat je naar bed gaat.

  • Kauwgom eten om de bittere smaak in je mond te verminderen.

Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen, zoals middelen tegen brandend maagzuur, zonder dit eerst met je arts, verloskundige of apotheker te bespreken.

Beheer Cookies