Mag je calorieën tellen tijdens je zwangerschap?

Schrap lege calorieën en focus op de ‘goede' koolhydraten. 'Goed' samengestelde koolhydraten leveren cruciale energie en belangrijke mineralen, eiwitten en vezels voor jou en je baby.

Koolhydraten leveren energie.

We halen ongeveer de helft van onze calorieën uit koolhydraten en niet alleen tijdens de zwangerschap. Sommige diëten schrijven een beperkte inname van koolhydraten voor omdat dit lege calorieën zouden zijn.

Als je een dieet volgt is het veel belangrijker om je totale calorie-inname in de gaten te houden, in plaats van je te focussen op een specifieke energiegroep als koolhydraten. Om je ideale gewicht tijdens je zwangerschap te behouden is het belangrijk om een onderscheid tussen de ‘goede' en ‘slechte' koolhydraten te maken.

Wat zijn goede en slechte koolhydraten?

Niet alle koolhydraten zijn gelijk.

Enkelvoudige koolhydraten, of slechte koolhydraten, zitten vol calorieën en energie. Ze leveren evenwel geen van de voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens je zwangerschap.

Wit brood, witte rijst of pasta, geraffineerde ontbijtgranen, koekjes, cake, junkfood en suiker zijn allemaal enkelvoudige koolhydraten en je kunt ze beter vermijden.

Meervoudige koolhydraten, of goede koolhydraten, zitten daarentegen boordevol mineralen, eiwitten en vezels die jij en je baby allemaal nodig hebben.

Groenten, fruit, volkoren brood, ontbijtgranen en pasta, bruine rijst, gedroogde bonen en erwten gestoomde of in hun schil gepofte aardappelen zijn allemaal meervoudige of complexe koolhydraten en zitten boordevol mineralen.

Welke goede eigenschappen hebben meervoudige koolhydraten?

De meeste voedingsdeskundigen geloven dat ons dieet voor ongeveer 60% van de totale dagelijkse calorieën uit koolhydraten moet bestaan.

De vezels in meervoudige koolhydraten, zoals fruit en groenten die onderdeel zijn van je zwangerschapsdieet, helpen niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar kunnen ook obstipatie tijdens je zwangerschap verminderen. Sommige koolhydraten helpen tegen misselijkheid in het eerste trimester.

Hoe haal je alle vitaminen en mineralen uit je koolhydraten?

Eet verse of bevroren groenten en fruit. Ze hebben een hogere voedingswaarde dan de ingeblikte variant. Neem rauwe groenten of fruit als tussendoortje, hierbij hoef je geen calorieën te tellen.

Kook je groente niet stuk, maar wok ze of stoom ze licht in de magnetron. Zo blijven alle vitaminen en mineralen behouden.

Laat rijke sauzen en boter staan. Deze sauzen zitten vol vet, waardoor je eerder voldaan bent en er minder plek overblijft voor gezondere voeding die je net nodig hebt voor het ideale zwangerschapsgewicht.

Gezonde eetpatronen en voedselcategorieën tijdens je zwangerschap geeft je extra info rond dit thema.

Beheer Cookies