10 tips om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap te voorkomen

Je wordt misselijk van alles, vooral ‘s ochtends. Van ontbijt te zien of te ruiken. Zelfs de gedachte aan eten maakt je onwel. Je vraagt je misschien af of er iets niet goed gaat? Helemaal niet! Je hebt last van ochtendmisselijkheid. En je bent niet de enige.

Wat is ochtendmisselijkheid?

Misselijkheid, soms gecombineerd met overgeven, is een normaal verschijnsel in het begin van de zwangerschap. Ongeveer 50 tot 70% van de zwangere vrouwen hebben hier last van in hun eerste trimester. Misselijkheid is niet alleen normaal, het is ook een teken dat de zwangerschap goed verloopt. Wanneer? Het wordt dan wel ochtendmisselijkheid genoemd, als je zwanger bent kan je op elk moment van de dag misselijk worden en overgeven. Hoe? Dokters denken dat de symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG, dat wordt aangemaakt door de placenta. Andere factoren zoals een lage bloedsuikerspiegel, verhoogde maagzuren, stress en vermoeidheid tellen natuurlijk ook mee.

Strategieën om ochtendmisselijkheid te voorkomen

 • Preventie! Leg crackers, rijstkoeken of zelfs een stukje chocola naast je bed. Als je iets eet voor je opstaat, doe je dat met een hogere bloedsuikerspiegel.

 • Eet vijf tot zes keer per dag in kleine hoeveelheden, in plaats van drie keer per dag een stevige maaltijd. Zo vermijd je een lege maag en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

 • Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt (vlees, vis, eieren, kaas) en complexe koolhydraten (fruit, groente, granen) om aan de eisen van je groeiende baby te voldoen.

 • Sommige voedingsdeskundigen raden aan om 75 tot 100 milligram vitamine B6-supplement in te nemen om misselijkheid te voorkomen.

 • Neem je normale prenatale vitaminen in en vermijd kruidig en vet voedsel

 • Vermijd oververhitting of zweten en rust voldoende uit.

Bereken je bevallingsdatum

Omgaan met misselijkheid: op korte termijn

Als je toch misselijk bent, probeer dan deze 10 tips!

 1. Adem langzaam in door de neus en uit door de mond. Probeer een mooi beeld op te roepen en ontspan.

 2. Zuig of kauw op ijsblokjes of op een vers gesneden citroenschijfje.

 3. Als je moet kokhalzen van tandenpoetsen, probeer dan een mondspoeling en spoel regelmatig om je mond fris te houden.

 4. Probeer een glas melk te drinken of neem twee calciumtabletjes om het zuur in je maag te neutraliseren.

 5. Druk een koud doekje of een ijszak tegen je keel aan.

 6. Voeg geraspte gember toe aan groente of ander voedsel. Gember is een natuurlijk middel tegen misselijkheid.

 7. Drink kamille- of gemberthee.

 8. Blijf drinken, ook al heb je geen zin in vast voedsel. Het kan ook helpen om tijdens de maaltijd geen vloeibaar en vast voedsel door elkaar te nuttigen.

 9. Druk met je vingers op de botten onder aan je schedel (boven je nek, net achter de oren) of druk er wat ijs tegenaan.

 10. Probeer armbandjes die misselijkheid verlichten: deze armbandjes hebben een knopje dat op een specifiek punt drukt en zo misselijkheid verlicht. Je kunt ze kopen bij de apotheek.

Omgaan met misselijkheid op langere termijn

Het goede nieuws is dat bij de meeste vrouwen de ochtendmisselijkheid na vier maanden ophoudt, als het hormonenniveau afneemt.

De huisarts?

Normaal heb je die niet nodig voor ochtendmisselijkheid. In bepaalde gevallen kan het wel zinvol zijn toch eens langs te gaan.

 • Als je symptomen van misselijkheid en overgeven aanhouden.

 • Als je er meer dan één of twee keer per dag last van hebt.

 • Wanneer de ochtendmisselijkheid je echt belemmert om te eten of te drinken, en het na het eerste trimester niet stopt.

Er bestaat ook een ernstiger probleem dat ‘hyperemesis gravidarum' (“extreem braken door zwangeren”) wordt genoemd. Het volgt uit de gewone zwangerschapsmisselijkheid, dus blijf alert en ga zo nodig toch langs bij een arts.

Mag je calorieën tellen tijdens je zwangerschap leert je ongetwijfeld nog iets extra over het proces dat voorafgaat aan de ochtendmisselijkheid. En in zwangerschapskwaaltjes per week kan je lezen wat je nog allemaal te wachten staat. Hoe dan ook: blijf genieten!

Beheer Cookies