Wat eet je tijdens de weeën en de bevalling?

Je begint beter niet met een volle maag aan de bevalling. Maar helemaal niets eten tijdens de weeën is ook niet goed.

Mag je eigenlijk wel eten terwijl je weeën hebt en aan het bevallen bent? Ja, maar eet kleine hoeveelheden.

Vroeger werden zwangere geadviseerd om niet te eten tijdens hun weeën. Tijden veranderen. Artsen geven vrouwen niet langer zo'n zware medicijnen als vroeger en volledige verdoving is zeer zeldzaam tijdens een bevalling.

Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.

Vrouwen die voor een natuurlijke bevalling kiezen, zijn alert en aanspreekbaar en hebben volledige controle over hun eigen ademhaling en het slikken. Niettemin krijg je waarschijnlijk het advies om tijdens de bevalling niet te eten, maar dat is tegenwoordig meer vanwege het ongemak dat het kan veroorzaken. Gedurende de bevalling ervaren sommige vrouwen misselijkheid die veroorzaakt wordt door pijnstillers of door de intensiteit van een natuurlijke bevalling. Met een volle maag geef je makkelijker over. Hoewel dit niet gevaarlijk is, is het wel een extra ongemak.

De spijsvertering stopt tijdens de weeën en de bevalling. Je bloedstroom wordt in plaats van naar je maag naar je baarmoeder geleid, waar al het werk gebeurt. Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten. Dit kan een onprettig gevoel geven en vergroot de kans op braken tijdens je natuurlijke of met pijnstillers ondersteunde bevalling.

Welke voeding is veilig tijdens de bevalling?

Je hoeft niet alles te laten staan. Nieuw onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vasten voor de bevalling net voor meer maagzuur zorgt. Als je dan toch moet braken, kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je actief aan het bevallen bent, zal je waarschijnlijk geen zin in eten hebben, maar tussen de eerste weeën kan je veilig wat vetarm en makkelijk verteerbaar voedsel eten.

Gezonde voeding tijdens de bevalling:

  • Heldere drankjes (appelsap, cranberrysap, thee, frisdrank)

  • Heldere soep, bouillon

  • Waterijsjes

  • Geroosterd brood (zonder boter), crackers

  • Pasta zonder saus

Als je voelt dat de bevalling begint, eet dan geen grote zware maaltijd. Wanneer je niet toegeeft aan een hongergevoel zul je een comfortabelere bevalling ervaren. Kies dus voor gezonde, licht verteerbare opties zoals hierboven genoemd.

En vier de geboorte met een flink stuk taart.

Maar, in afwachting:

  • Mag je calorieën tellen tijdens je zwangerschap?

  • Gezonde eetpatronen en voedselcategorieën tijdens je zwangerschap

Beheer Cookies