who-will-be-looking-after-you-during-pregnancy

Plan je bevalling tijdens je zwangerschap

Ben je al aan het plannen voor de grote dag? Vooruit denken kan ervoor zorgen dat je het later makkelijker hebt. Je moet keuzes maken over je zwangerschapszorg, het soort bevalling dat je wilt, en hoe je tijdens de bevalling met pijn wilt omgaan.

Je prenatale zorgteam

Nadat de huisarts je zwangerschap heeft bevestigd, word je geregistreerd bij

  • De plaatselijke prenatale zorgverleners
  • Het team verloskundigen dat aan de praktijk van je huisarts is gekoppeld
  • Of bij de verloskundigen bij het ziekenhuis waar je wilt bevallen
  • Als je wilt, kan je ook voor een thuisbevalling met een vroedvrouw kiezen

In de meeste gevallen krijg je één specifieke verloskundige die jouw zwangerschap begeleidt en jou misschien helpt bij de bevalling. Als ze op de grote dag dienst heeft en beschikbaar is. 

 

Jouw keuze

Het is erg belangrijk dat je tevreden bent met het medische team (zowel gynaecoloog als artsen en verloskundigen) die je tijdens je zwangerschap ziet. De overgrote meerderheid van verloskundigen zijn erg goed in hun vak, vriendelijk en ondersteunend. Maar als je, om wat voor reden dan ook, niet tevreden bent over de zorg die je krijgt, moet je het aangeven. Je hebt de ondersteuning nodig van professionals die je aardig vindt en vertrouwt.. 

Er zijn bepaalde dingen die je moet onthouden bij je keuze voor prenatale zorg. Denk na over het soort bevalling.

Bijvoorbeeld: hoop je op een thuisbevalling of liever in het ziekenhuis? Wil je verdoving en, zo ja, wat zou de verloskundige adviseren, en welke opties zijn beschikbaar? Vraag je verloskundige om haar eigen ervaringen en meningen.

Door je plannen in het begin te bespreken, zal ze je hoop en verwachtingen over de zwangerschap en geboorte beter begrijpen. Het geeft je ook de kans om elkaar beter te leren kennen wanneer je met deze zeer speciale verstandhouding begint.

Misschien vind je dit ook interessant: