Hoe groeit je kind sterk en zelfverzekerd op? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. En waar je best ook wat invloed op kan uitoefenen.

  • Creëer een veilige omgeving

  • Stel grenzen

  • Vier de successen

Deze 3 algemene basisprincipes mag je zo vaak mogelijk toepassen.

Kruipen = onafhankelijkheid = zelfvertrouwen

Kruipend, schuivend of met wankele stapjes? Zodra je baby zich begint te verplaatsen, verkent hij of zij de wereld. Logisch, je kleintje heeft net ontdekt dat het in beperkte mate zelf kiest waar het kan gaan en staan.

Bijna alle baby's van 12 maanden zijn voorbij de kruipfase. Ze staan zelfstandig en ze maken hun eerste babystapjes. Dit zijn belangrijke veranderingen voor je kind.

Dit is de leeftijd waarop zowel de fysieke als cognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld taal en communicatie) zich sneller ontwikkelen. Beginnende onafhankelijkheid, nieuwe ervaringen en nieuwe vaardigheden bevorderen de psychologische ontwikkeling en het welzijn van je kind.

Als je kind een jaar oud is, wordt het zich bewust van de scheiding tussen zichzelf en zijn of haar verzorger. Dit geeft hem of haar genoeg zelfvertrouwen om een tijdje alleen te zijn. Eerst door te kruipen, later door eerste stapjes.

11 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

1. Bedenk een routine

Een duidelijke routine geeft je kind zekerheid. Zo gaat het makkelijker om met onzekerheid.

2. Aanmoediging

Ouders spelen een belangrijke rol in het zelfvertrouwen van hun kind. Positieve aanmoediging is de beste manier om kinderen over hun angsten heen te helpen. Moedig je kind aan om nieuwe dingen uit te proberen en fouten te maken. Dit is een natuurlijk onderdeel van opgroeien.

3. Creëer een veilige omgeving

Een veilige en vertrouwde omgeving helpen je kind om zelfverzekerder te worden.

4. Geef het goede voorbeeld

Je kind zal zelfverzekerder zijn als jij dat ook bent!

5. Luister aandachtig

Neem je kind serieus. Geef het liefde en waardering wanneer hij of zij dat nodig heeft. Dit stimuleert de ontwikkeling van een persoonlijkheid en het gevoel van eigenwaarde.

6. Help waar nodig

Voor een kind is het belangrijk dat jij zijn of haar behoeften en frustraties aanvoelt. Zo zal het eerder nieuwe dingen uitproberen en doorgroeien naar de volgende fase.

7. Stel grenzen

Door grenzen te stellen help je je kind om grenzen te stellen voor zichzelf. Daarbij helpt het jou om een veilige omgeving te creëren voor de ontwikkeling van je kind.

8. Geduld

Wees geduldig met je kind. Als het steeds dezelfde fouten maakt, betekent dit niet dat hij of zij niet leert. Integendeel!

9. Vier het succes

Erken en beloon zelfs de kleinste successen. Je kind vindt het fijn om te horen wanneer het dingen goed doet. Het helpt om trots te zijn op zichzelf en stimuleert hem of haar om andere uitdagingen aan te gaan.

10. Interacties

Moedig je kind aan om te communiceren en te spelen met andere kinderen en volwassenen.

11. Samen ontdekken

Neem je kind mee naar nieuwe plekken. Help hem of haar om de interessante en mooie dingen te ontdekken in de wereld.