Hoe verzorg je best je baby na de geboorte?

Het is normaal dat je net na je bevalling een beetje onzeker bent. Geen zorgen, je bent niet de eerste kersverse mama die nog nooit een luier heeft verschoond of een lastig slaappakje heeft aangetrokken. De meeste mama's leerden al doende en ze maakten daarbij ongetwijfeld fouten!

Tip! Vertrouw vooral op je intuïtie en als je het niet meer weet zijn er altijd voldoende mensen die kunnen helpen of advies kunnen geven.

JE KAN HET!

De eerste twee dagen thuis na je bevalling kunnen een beetje ontmoedigend zijn. Na het wonder van de geboorte, het harde werk van de weeën, en de vreugdetranen na de bevalling, heb je eindelijk een kleine, hulpeloze baby in je handen. En die vertrouwt volledig op jou. Misschien heb je tot vandaag de dag nog nooit een luier vervangen, of zelfs een kleine baby vastgehad. En nu ben je plots mama.

Tip! Vertrouw op je moederinstinct.  Zo zal de zorg voor je baby razendsnel heel natuurlijk aanvoelen.

TEDERE HUIDVERZORGING

  • De babyhuid is heel gevoelig en je moet die aandachtig verzorgen. Het belangrijkste is om de huid droog en schoon te houden.

  • Verwissel de luier na elke maaltijd, na ieder dutje of wanneer je denkt dat het nodig is.

  • Gebruik alleen luiers die vochtabsorberend werken, zodat er geen vocht achterblijft op de huid van je kindje. Direct na de bevalling zal je verloskundige je waarschijnlijk adviseren om tijdens de eerste paar weken uitsluitend katoen en warm water te gebruiken bij het schoonmaken van de bips van je baby (als je wordt geadviseerd om babydoekjes te gebruiken, zorg er dan voor dat ze 'gevoelig' en 'parfumvrij' zijn).

  • Zorg er altijd voor dat al die kleine huidplooitjes schoon en droog blijven. De verloskundige zal je ook laten zien hoe je moet omgaan met de umbilicus van je kind, dat is het kleine stukje navelstreng dat na de geboorte werd afgeknipt en nog steeds aan de navel vastzit. In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke 3 of 4 dagen even snel onderdompelen in een laagje warm water van een paar centimeter is al genoeg. Even deppen met een vochtig katoenen doekje, en afvegen van gezichtje, handjes, en voetjes is in tussentijd voldoende.

  • Doe je baby wel in bad na de eerste ontlasting, oftewel meconium, een plakkerige teerachtige ontlasting die na de geboorte wordt afgescheiden!

VERGEET NIET ...

Naar je instinct te luisteren. Het brengt je meestal op het goede pad, maar er zijn wat basale richtlijnen die nieuwe ouders na de geboorte moeten volgen:

  • Ondersteun dat kleine hoofdje: de nek van je baby is er nog niet helemaal klaar voor.

  • Voed hem of haar elke keer wanneer hij of zij trek heeft. Het kleine maagje kan nog niet zoveel voedsel verwerken, dus het is nu vooral 'melk op aanvraag'.

  • Zorg ervoor dat hij niet te warm of te koud wordt, en volg alle aanbevelingen om wiegendood te voorkomen. (Klik hier voor informatie over SIDS (wiegendood)

Doe rustig aan. Jij en je baby moeten in ieder geval ten minste de eerste week na de bevalling goed uitrusten. Geef je lichaam de kans om zich te herstellen.

En laat de wereld rustig op je af komen!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Het nut van dutjes voor baby's en ouders is niet te onderschatten:

Beheer Cookies