Ook al is buikpijn een vaak voorkomende klacht bij kinderen, het is zelden een ernstige aandoening.

Meestal wordt buikpijn veroorzaakt door een virale infectie die een paar dagen later vanzelf overgaat. Een studie van de Universiteit van Indiana heeft aangetoond dat maar 1 of 2 op de 100 kinderen een echt serieus probleem heeft dat een specifieke behandeling of een operatie vereist.

Signalen waar je op moet letten

Er zijn een aantal signalen die je aan de dokter moet doorgeven, zodat hij kan bepalen welke behandeling nodig is. Vreemd genoeg is de hoeveelheid pijn niet de belangrijkste factor.

Winderigheid kan een kind opeens aan het krijsen brengen en over de vloer laten kronkelen, maar het veroorzaakt geen koorts of overgeven en kan makkelijk met een warm bad worden verzacht.

Er bestaat een grotere kans dat er een serieus probleem is wanneer pijn na meerdere uren alleen maar erger wordt. Als het pijn doet om rechtop te staan of te bewegen en het kind zijn buikje steeds aanraakt.

Andere verontrustende signalen zijn:

 • buikpijn met hoge koorts

 • overgeven, vooral als het er bruin, groen, geel of bloederig uitziet

 • een opgeblazen buik (strak en opgezwollen, steekt meer dan normaal uit)

 • pijn bij het plassen

 • bloed of etter in de urine of een donkerbruine urine

 • bloed of etter in de ontlasting

Deze symptomen moet je direct onder de aandacht van de huisarts brengen:

 • Terugkerende pijn, vooral als het kind er 's nachts wakker van wordt en gewicht verliest, kan het een teken zijn van een darmontsteking of infectie.

 • Klachten die iedere keer bij stressvolle situaties terugkeren, zijn een manier om spanning uit te drukken. Bijvoorbeeld naar (een nieuwe) school of op vakantie gaan. Dit zijn stressvolle situaties, geen lichamelijke problemen.

 • Voedselallergieën, vooral intolerantie voor lactose, kunnen krampen en winderigheid veroorzaken. Ga de familiegeschiedenis na. Spijsverteringsproblemen zijn vaak erfelijk.

Vermoed je zo'n probleem?

Geef dan gedurende een week geen melk of melkproducten meer (of ander voedsel dat de oorzaak kan zijn). Geef dit eten opnieuw wanneer de symptomen verdwenen zijn. Als de tekenen daarna weer terugkomen, overleg dan met je huisarts om het voedingspatroon van je kind aan te passen.

Schrap bijvoorbeeld melkproducten maar zorg dat het dieet toch voldoende calcium bevat. Kunstmatige suikers in suikervrije kauwgom en frisdranken kunnen ook diarree, winderigheid en krampen veroorzaken. Een overmatige inname van appelsap of drankjes met cafeïne, zoals cola kunnen ook krampen en ongemak veroorzaken.

Bijzondere oorzaken van buikpijn

Ook al wordt buikpijn in de meeste gevallen veroorzaakt door milde virale infecties (beter bekend als buikgriep), het kan ook de uiting van iets anders zijn.

 • Koorts en buikpijn kan op keelontsteking wijzen.

 • Urineweginfecties en longontsteking kunnen soms ook buikpijn veroorzaken.

Kinderartsen controleren de urine en maken een röntgenfoto van de borst als ze er niet van overtuigd zijn dat de buikpijn uit de buik komt. Let op andere klachten in andere delen van het lichaam, ook al is het hoofdprobleem de buik.

Vertrouw op je instinct

Ga naar de dokter als je denkt dat je kind echt ziek is, ook al heb je geen duidelijke aanwijzingen.

Gezond en goed eten is vaak de basis. Koken voor je baby van 7 maanden en Eenvoudige babyvoeding in zes stappen geven je alvast meer inzicht.