9 tips voor een eerste goede thuisweek met je te vroeg geboren baby

Je nieuwe baby mee naar huis nemen is een fantastische ervaring. Na al die ondersteuning in het ziekenhuis, kan het best overweldigend zijn om zelf thuis voor je kleine nieuwe aanwinst te zorgen. Thuiskomst. Dit is de dag waar je naar hebt uitgekeken. Je maakt je misschien zorgen. Zeker als je baby te vroeg is geboren. Maar onthoud: de dokter zou je baby niet naar huis laten gaan als hij of zij niet zeker wist dat jullie er allebei klaar voor zijn. Zo verminder je thuiskomststress en vergroot je het plezier!

1. Controleer je autozitje

Vraag het zorgteam of een verpleegster je autozitje te controleren. Grote kans dat het aangepast moet worden met opvulling en een hoofdsteun. Zo blijft het hoofdje van je baby goed liggen en blijft de luchtpijp open.

2. Haal van tevoren voldoende medicijnen

Zorg ervoor dat je de medicijnen voor je te vroeg geboren kindje vooraf in huis haalt. Gebruik een notitieblok voor de telefoonnummers van de dokter, afspraken en medicatiedosering. Zo creëer je rust in je hoofd.

3. Maak het huis schoon

Je hoeft je huis niet schoon te maken met industriële schoonmaakmiddelen. Dat kan irriterend zijn voor je baby. Maar zorg wel dat alles proper is.

4. Hou rekening met huisdieren

Nieuwe ouders zijn vaak ongerust als ze hun baby blootstellen aan hun huisdier. Daarom is het een goed idee om je hond of kat eerst te laten snuffelen aan een dekentje met je baby's geur. Laat je huisdier sowieso nooit alleen met je baby. Houd huisdieren uit de babykamer, omdat de longen van je kleintje gevoelig kunnen zijn voor haren en huidschilfers.

5. Beperk bezoek

Iedereen wil je nieuwe baby een bezoekje brengen. Maar probeer jullie eigen behoeftes toch op de eerste plaats te zetten. Gebruik een kalender om bezoeken te plannen en zorg dat bezoekers hun handen wassen voor ze je baby aanraken.

6. Neem aanbiedingen voor hulp aan

Wil je buurvrouw je wat te eten brengen? Neem het hoffelijk aan. Je moet je energie richten op jouw verzorging en die van je baby.

7. Geef je baby de kans zich aan te passen

Adem rustig in en laat je baby zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Zorg dat je baby voldoende voeding en slaap krijgt. Te vroeg geboren baby's moeten vaker te eten krijgen dan volgroeide baby's.

8. Blijf waar je bent

Het immuunsysteem van je baby is fragiel. Beperk je uitjes de eerste paar weken tot een bezoekje aan de huisarts.

9. Zoek steun

Zorgen voor een te vroeg geboren baby kan zwaar zijn. Onthoud dat je niet alleen bent. Als je advies of een luisterend oor nodig hebt, praat met je huisarts of word lid van een groep ouders die in dezelfde situatie zitten. Soms is een luisterend oor alles wat je nodig hebt!

Help je te vroeg geboren baby groeien en aansterken en Pampers maakt de kleinste luiers ter wereld kunnen alvast twee zorgen minder opleveren.

Beheer Cookies