6 tips om je kind snel van een verkoudheid te laten herstellen

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door virusinfecties die niet reageren op antibiotica. Daarom wordt antibiotica meestal niet geadviseerd. Je moet je de natuur gewoon zijn gang laten gaan. 

Een virusinfectie kan twee weken of langer duren, vooral in de winter. En kinderen zijn vaak verkouden. Vooral als ze naar de peuterklas gaan of veel tijd doorbrengen met andere kinderen.

Je hoestende kind comfort bieden

De meeste hoestbuien houden vanzelf op. Tot het hoesten ophoudt, kun je een paar dingen doen om wat comfort te bieden: 

  1. Dien extra vloeistoffen toe om de luchtwegen vochtig te houden en het vochtgehalte van je kind op peil te houden.

  2. Voeg vocht toe aan de lucht met een luchtbevochtiger of met een verdamper.

  3. Een luchtbevochtiger of verdamper die met koud water werkt is net zo effectief als een apparaat met warm water en een stuk veiliger. Maak het apparaat dagelijks schoon met water en zeep. Hier kunnen schadelijke bacteriën vormen.

  4. Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten. Doe dit voor het slapengaan.

  5. Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot. 

  6. Gebruik waterijsjes en frisdrank om een geïrriteerde keel te verlichten Vermijd wel drankjes met citroen of koolzuur.

Strategieën ter voorkoming van hoestbuien (en verkoudheden)

Er is niets wat je kunt doen om volledig uit te sluiten dat je kind een hoestbui of verkoudheid krijgt. Maar er zijn wel enkele stappen die je kunt ondernemen om de frequentie van hoesten en verkoudheid te verminderen.

  • Hou je kind uit de buurt van zieke mensen. Dit geldt ook voor gezinsleden!

  • Zorg ervoor dat iedereen met wie je kind in contact komt, zijn handen wast. 

  • Was favoriet speelgoed en voorwerpen die een baby of peuter wellicht in de mond steekt, regelmatig.

  • Praat met je huisarts voordat je je kind vrij verkrijgbare medicijnen tegen een verkoudheid geeft. Probeer het gebruik van medicijnen te vermijden, tenzij deze direct worden voorgeschreven.

Kinderen zijn sterk. Sla nooit in paniek. Eventueel bezoek je de arts, maar er zijn ook veel zaken die je zelf kan doen om kleine pijntjes te verlichten.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies