7 veiligheidsstappen voor een actieve baby
Als je peuter begint te kruipen en te lopen, krijgt veiligheid een hele nieuwe dimensie. Gebruik deze 7 tips om je kleintje te beschermen terwijl hij of zij het huis verkent.
Voor elke ouder is het een geweldige ervaring om je baby voor de eerste keer te zien kruipen. Het is echter ook een zenuwslopende gebeurtenis. Met de mobiliteit van je baby steken er een reeks veiligheidsproblemen de kop op waar je eerder misschien nog niet aan had gedacht.
Hoewel niets de oplettende ouder kan vervangen, zorg je er met deze 7 basisregels voor dat je huis en jij er klaar voor zijn als je baby gaat kruipen.
1. Daal af naar het niveau van je baby – letterlijk
Ga op je handen en knieën door het huis zodra je baby begint te kruipen en noteer alle dingen die zich binnen handbereik van je baby bevinden.
Hierdoor begrijp je beter aan welke gevaren je baby wordt blootgesteld. Door onder je bureau te kruipen zie je bijvoorbeeld stopcontacten die je bijna nooit gebruikt en die afgedekt moeten worden.
2. Blokkeer de trapopgang
Als je een trap in je huis hebt, moet je boven en onderaan de trap veiligheidshekjes installeren. Als je baby zwaar genoeg is, kan hij of zij uitschuifbare hekjes openduwen. Een traphekje dat je in de muur bevestigt, is veiliger.
3. Pas op voor koorden en snoeren
Zorg ervoor dat alle voorwerpen met een koord of een snoer buiten handbereik zijn, inclusief de babyfoon en telefoons. Overweeg te investeren in ‘koordloze' rolluiken en gordijnen.
4. Beveilig alle grote en zware voorwerpen
Zodra je baby kruipt zal hij of zij zichzelf aan allerlei voorwerpen proberen op te trekken. Zorg ervoor dat alle voorwerpen die eventueel kunnen omvallen aan de muur zijn vastgezet of vaststaan op de vloer.
5. Sluit mogelijke gevarenzones af
De garage, de kelder, de badkamer, de sportkamer en het kantoor zijn allemaal ruimtes met potentieel gevaarlijke voorwerpen. Elke ruimte met schoonmaakmiddelen, verf, zwaar gereedschap, gewichten, kleine spulletjes of chemicaliën moet worden afgesloten wanneer je baby in de buurt is.
6. Beveilig alle hoekjes en stopcontacten
Scherm alle scherpe hoekjes van je meubels af en dek alle stopcontacten af.
7. Leer je baby veilig lopen
Als je baby klaar is om te lopen, oefen dan op traplopen en vertel hem dat hij of zij altijd de trapleuning moet vasthouden. Verwijder alle losse tapijtjes waar hij of zij over kan struikelen of op kan uitglijden.
Pantoffeltjes bieden meer grip dan sokken.
Als je baby door het huis begint te wandelen, is het belangrijk voor je gemoedsrust om deze fundamentele veiligheidsregels te volgen.
Wandelen en lopen brengen nog praktische vragen met zich mee: De juiste schoentjes voor je lopende kind Al maakt het ook weer een heel nieuw activiteitenaanbod mogelijk: Educatieve wandeling plannen met je kind.
Word Pampers lid en krijg