Wanneer kunnen baby's zelfstandig rechtop zitten?

Wauw, kijk daar. Je baby groeit en ontwikkelt zich als een sneltrein waar je bij staat. Gisteren was ze nog een hulpeloze baby en nu wordt ze steeds mobieler en onafhankelijker. En heel binnenkort bereikt je baby het stadium waarin ze alleen kan rechtop zitten. Ontdek wanneer je baby kan beginnen rechtop te zitten, eerst met jouw hulp en daarna alleen. Ontdek ook hoe je je baby kunt helpen om te leren rechtop te zitten, en wat er daarna komt.

Wanneer beginnen baby's rechtop te zitten?

Je baby begint normaal gezien met jouw hulp rechtop te zitten wanneer hij tussen de zes en acht maanden oud is.

Als hij acht of negen maanden oud is, leert je baby gewoonlijk zonder hulp rechtop te zitten.

Houd er rekening mee dat elke baby anders is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, dus je kleintje kan deze vaardigheden iets vroeger of later ontwikkelen.

Welke tekenen wijzen erop dat je baby bijna rechtop gaat zitten?

Als je je baby bijvoorbeeld in een zittende positie op de grond zet, zal hij misschien proberen in 'statiefhouding' te gaan zitten; dit is wanneer hij met gestrekte armen voorover leunt om zijn bovenlichaam in balans te brengen. Dit is een van de eerste tekenen dat hij snel rechtop zal zitten.

In deze statiefhouding werkt je baby aan zijn evenwicht. Binnenkort kan hij in zithouding blijven wanneer je hem met ondersteuning rechtop zet, en daarna kan hij het helemaal alleen.

Hoe kun je je baby leren rechtop zitten?

Je baby kan zelfstandig rechtop zitten als hij kracht en evenwicht in zijn romp, rug, hoofd en nek ontwikkelt. 

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je baby te leren rechtop zitten:

Zodra je baby voldoende controle over zijn hoofdje heeft, trek je met een rammelaar of kleurrijk speeltje zijn aandacht als hij op zijn buikje ligt om hem aan te moedigen om zijn hoofdje en nek van de grond te tillen. Op de buik liggen is geweldig om de rug- en nekspieren te versterken, wat nodig is om zonder hulp te kunnen zitten.

Als je ziet dat je baby, wanneer hij op zijn buikje ligt, sterk genoeg is om ook zijn borst op te tillen, kan je het rechtop zitten beginnen te oefenen. Houd je baby rechtop in een zittende positie, ondersteun zijn rugje met een kussen of zet hem rechtop in een hoek van de sofa. Zo leert hij in deze nieuwe positie zijn evenwicht te bewaren.

Je baby kan van een zittende positie naar een statiefhouding gaan, wat betekent dat hij met gestrekte armen voorover leunt om zijn bovenlichaam te ondersteunen. Om je baby aan te moedigen naar een statiefhouding te gaan, zet je een kleurig speeltje voor hem zodat hij voorover leunt om er dichter bij te komen.

Uiteindelijk zal je kleintje zelf naar een zittende houding kunnen gaan, zonder jouw hulp en zonder eerst de statiefhouding aan te nemen. Misschien zal hij beide handjes naast zich plaatsen om zichzelf te ondersteunen.

Als je baby ongeveer negen maanden oud is, kan hij normaal gezien langere tijd spelen terwijl hij rechtop op de vloer zit. Hij kan misschien ook zijn bovenlichaam draaien om speelgoed te pakken.

Kan een baby van vier maanden rechtop zitten?

Een baby van vier maanden zal hoogstwaarschijnlijk niet rechtop kunnen zitten. Deze vaardigheid wordt meestal later ontwikkeld, tussen de zes en acht maanden, wanneer hij de nodige spiercontrole en kracht heeft en zijn evenwicht kan bewaren.

Moet een baby van zes maanden rechtop kunnen zitten?

Een baby van zes maanden kan misschien rechtop zitten, maar voor veel baby's duurt het wat langer. De meeste baby's kunnen op acht maanden met ondersteuning rechtop zitten, en het duurt nog wat langer om alleen rechtop te kunnen zitten.

Wees niet teleurgesteld als je baby van zes maanden nog niet rechtop kan zitten. Hij is nog heel jong en het opbouwen van de nodige kracht en coördinatie vergt tijd.

Omdat elke baby anders is en zich in een ander tempo ontwikkelt, kan het wat langer duren voordat je baby de vaardigheid ontwikkelt om rechtop te zitten. Blijf hem dagelijks op zijn buikje leggen en je baby zal er snel genoeg komen!

Wat doen baby's eerst, kruipen of zitten?

Je baby zal waarschijnlijk leren rechtop zitten voordat hij kan kruipen.

De kracht en het evenwicht die nodig zijn om met en zonder ondersteuning rechtop te zitten, worden meestal ontwikkeld tussen de zes en acht maanden, terwijl de vaardigheid om te kruipen meestal wordt ontwikkeld tussen de zeven en tien maanden. Weet dat sommige baby's de kruipfase helemaal overslaan en andere manieren vinden om zich voort te bewegen, zoals op hun buikje of op hun billen!

Onthoud dat elke baby anders is en dat je baby bepaalde vaardigheden misschien iets vroeger of later ontwikkelt dan wat we hier beschreven hebben.

Voordat je baby leert kruipen, kan je de volgende vaardigheden en gedrag zien:

  • Verbeterde controle over het hoofdje 

  • Zijn nekje optillen om rond te kijken tijdens het liggen

  • Zijn voetjes of voorwerpen in zijn buurt vastgrijpen terwijl hij op zijn rugje ligt

  • Zelf van zijn rug op zijn buikje rollen

  • Voorover leunen (in statiefhouding) terwijl hij zit

  • Zonder hulp rechtop zitten - vanuit een zittende positie op zijn buikje rollen en weer terug.

Alle ontwikkelingen hierboven helpen zijn spieren te versterken, wat erg belangrijk is om uiteindelijk te leren staan en zijn eerste stapjes te zetten.

Veiligheidstips voordat baby's beginnen rechtop te zitten

Rond de tijd dat je baby leert rechtop zitten, is het goed om je woning al volledig of gedeeltelijk kind veilig te maken, want rechtop zitten is een duidelijk teken dat je baby steeds mobieler wordt. 

Hier zijn enkele veiligheidstips die voor jou van bijzonder belang zullen zijn wanneer je baby leert rechtop zitten:

Voordat je baby kan rechtop zitten, moet je de matras in zijn wiegje zodanig verlagen dat hij niet uit het wiegje kan vallen door tegen de zijkant te leunen of zichzelf over de rails te trekken

Controleer de stabiliteit van grotere meubels en vloerlampen. Meubels als boekenkasten, laden en tv-steunen moeten aan de muur worden bevestigd, omdat ze onstabiel kunnen worden en kunnen omvallen als je baby zichzelf eraan optrekt om te gaan zitten of staan. Het kan zijn dat je bepaalde voorwerpen tijdelijk moet opbergen, zoals vloerlampen of decoratieve voorwerpen op de vloer, als je vermoedt dat je baby of peuter ze per ongeluk op zich kan trekken.

Installeer kast- en ladesloten op lage kasten waarin onveilige voorwerpen zoals breekbare dingen, messen, chemicaliën, schoonmaakspullen en geneesmiddelen zitten. Installeer ook sloten op laden zonder ingebouwde haken, om te voorkomen dat de hele lade op je baby valt als hij eraan trekt.

Kortom

Rechtop zitten is een van de vele mijlpalen in de ontwikkeling van je baby die je hem in het eerste jaar zal zien bereiken. Help je baby deze vaardigheid te ontwikkelen door hem genoeg op zijn buikje te leggen.

Maak je geen zorgen als je baby niet zonder hulp kan rechtop zitten als hij zes maanden oud is! Baby's bereiken deze mijlpaal als ze tussen de zes en acht maanden oud zijn en elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. 

Voordat je het weet, kan je baby rechtop zitten met ondersteuning en daarna leert hij het alleen te doen. En dan zal hij in een oogwenk leren staan, lopen en rennen!

Mocht je toch denken dat er vertraging is in dit aspect van de ontwikkeling van je kleintje, praat dan met de dokter van je baby voor persoonlijk deskundig advies.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Het zal niet lang duren voor je aan de volgende onderwerpen toe bent:

Beheer Cookies