Zwangerschap per week: week 36

Dit is het moment! Het begin van week 36 markeert officieel de laatste 'maand' van je zwangerschap. Zo kun jij je voorbereiden op je bevalling.

Jouw baby

  • Je baby vindt het heerlijk om je te horen lezen en zingen. Sterker nog, volgens onderzoek horen pasgeborenen liever de stem van hun mama of papa dan andere stemmen. Onderzoek toont ook aan dat baby's de voorkeur hebben voor een liedje dat voor hen werd gespeeld toen ze in de baarmoeder zaten.

  • Als je dit nog niet hebt gedaan, is het nog niet te laat om ermee te beginnen! Kies dagelijks een moment om je favoriete cd te draaien, je favoriete lied te zingen of om je baby een verhaal voor te lezen. Hij is dol op deze momenten samen. Of hij nu in de baarmoeder zit of in je armen ligt.

  • Het hoofd van je baby is speciaal ontworpen om de reis te maken via de baarmoederhals en het bekken. De botten in zijn schedel zitten nog niet aan elkaar. Deze losse constructie maakt zijn hoofd zeer vormbaar, zodat het door het geboortekanaal kan zonder nadelige gevolgen voor een van jullie. Deze botten groeien gedurende het eerste levensjaar langzaam aan elkaar. Je kleintje weegt deze week meer dan 2,5 kilo en heeft een lengte van bijna 50 centimeter. Dat is ongeveer zo groot als een watermeloen!

Jouw zwangerschap

  • Vanaf nu tot de bevalling zul je heel vaak een bezoek brengen aan je verloskundige. De meeste zorgverleners willen je vanaf de 36e week elke week zien. Zo kunnen ze uitkijken naar voortekenen van de geboorte.

  • Je verloskundige zal je bloeddruk meten en controleren of je urine geen eiwitten bevat. Hoge bloeddruk en eiwit in de urine kunnen tekenen zijn van pre-eclampsie. Dat is een complicatie tijdens de zwangerschap die gevaarlijk kan zijn voor jou en voor je baby. Je baarmoeder is nu duizend keer groter dan normaal. En ze komt tot aan je ribben, waardoor ademen lastiger wordt, maar dat heb je inmiddels vast gemerkt.

  • Je bent ondertussen bijna 11 tot 14 kilo aangekomen. En de volgende vier weken zul je waarschijnlijk nog een paar kilootjes aankomen. Toch komen sommige vrouwen helemaal niet meer aan in de laatste maand van hun zwangerschap!

  • Je baarmoeder is misschien niet het enige lichaamsdeel dat uitdijt. Zelfs als je tot nu toe geen last had van oedeem kun je in de laatste maand van je zwangerschap meer vocht vasthouden. Neem de tijd om een paar minuten met je voeten omhoog of op je linkerzij te liggen. Deze houdingen stimuleren de bloedsomloop. Zo verdwijnt het vocht uit je ledematen.

  • Let op: door minder te drinken neemt het oedeem niet af! Je moet nog steeds acht glazen water per dag drinken om afvalstoffen door je nieren te laten verwijderen, om je ontlasting te bevorderen en om je bloedvolume op peil te houden.

Beheer Cookies