Zwangerschap per week: week 22

Je kleintje wordt alsmaar actiever. Hij doet aan lichaamsbeweging: rek- en strekoefeningen zijn het populairste spelletjes van je baby. Lees verder wat er verder nog in week 22 gebeurt!

Jouw baby

  • Je baby kan zijn voorhoofd fronsen. Alsof hij een lastig probleem wil oplossen. En nu krijgt hij zelfs wenkbrauwen om het mee te doen! Deze fijne haartjes hebben nog geen pigment. Net als de haartjes op zijn schedel zijn ze helemaal wit.

  • Zijn oogleden zijn ook al helemaal ontwikkeld, maar tot 28 weken zitten ze nog volledig dicht.

  • Rek- en strekoefeningen zijn momenteel waarschijnlijk het populairste spelletje voor je baby. Nu zijn armen en benen hun juiste verhoudingen hebben bereikt, oefent hij heftig met schoppen, buigen en het ineenslaan van zijn handjes.

  • Zijn nagels bedekken zijn vingertoppen nu volledig, net zoals bij jou. En ze blijven doorgroeien. Ook al heeft je baby nu een lengte van meer dan 24 cm, hij weegt maar zo'n 370 gram en is ongeveer zo groot als een papaya.

  • Je kleintje heeft op dit moment slechts 1% lichaamsvet. Maar dat duurt niet lang! Vanaf dit moment zal hij lagen vet krijgen die helpen om lichaamswarmte te produceren en vast te houden. Het vet van je kleintje is vergelijkbaar met jouw extra vet tijdens de zwangerschap. Het heet bruin vet en wordt omgezet in energie om jullie allebei in evenwicht te houden.

Jouw zwangerschap

  • Ondanks de pijntjes die je zo nu en dan voelt, is dit een erg leuke fase van je zwangerschap! Je buik is nu groot genoeg om je echt zwanger te voelen. Maar je bent nog niet zo dik dat je moeite hebt om uit een stoel te komen of je veters te strikken.

  • Je ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk voorbij en je hebt weer honger. Geniet vooral van deze periode. Over het algemeen voel je je misschien wel goed, maar we worden allemaal wel eens ziek. Als een verkoudheid of de griep je te pakken heeft, meld dit dan onmiddellijk aan je verloskundige. Neem alleen medicijnen die door een deskundige zijn goedgekeurd. Om zo snel mogelijk te herstellen moet je extra veel drinken en regelmatig eten.

Van de deskundigen

Je voelt wellicht wat pijn in het bekken naarmate je zwangerschap vordert. "Pijn aan de symfyse, dat is het gewricht in het midden van je schaambeen, is vrij normaal tijdens de zwangerschap", vertelt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Zwangerschapshormonen maken je gewrichten losser, zodat je bekken kan spreiden tijdens de bevalling. Dit verhoogt de flexibiliteit, maar kan ook pijn veroorzaken!

Beheer Cookies