Zwangerschap per week: week 11

Luister deze week naar het kloppende hartje van je kleintje! In week 11 staan het groeien en gezonder worden centraal. Lees verder over de laatste ontwikkelingen van je baby.

Jouw baby

  • Het hart van je kleintje is al wekenlang verwoed aan het kloppen. Maar je arts of verloskundige kan het geluid maar net horen met een Doppler. Het hart van een foetus slaat tweemaal zo snel als je eigen hart, ergens tussen 120 en 140 slagen per minuut. Maak je geen zorgen als de verloskundige de hartslag nog niet kan horen. Misschien ligt de foetus in een positie waarin het geluid wordt gedempt.

  • Net als de meeste vrouwen vind je het snelle geklop van het hart van je kleintje waarschijnlijk het leukste deel van je bezoek aan de verloskundige. Naast het ontwikkelen van een hartslag heeft het hart zich ontwikkeld tot een orgaan-in-wording met vier kamers.

  • Je kleintje is sinds afgelopen week ook behoorlijk gegroeid! Van kruin tot romp is hij iets meer dan 5 cm lang. Dat is ongeveer zo groot als een kleine cherrytomaat.

  • Het hoofd van de foetus neemt bijna de halve lichaamslengte in beslag. Hieraan kun je zien hoe snel de hersenen groeien.

  • De laatste paar weken heeft zich een dunne laag huid rond het lichaam van de foetus gevormd. Nu ontwikkelt een gespecialiseerde laag zich geleidelijk tot wat de vinger- en teennagels zullen worden.

Jouw zwangerschap

  • Sommige deskundigen vinden dat trek in specifiek eten een teken is waarmee je lichaam je vertelt wat het nodig heeft. Anderen vinden van niet. Niemand weet precies waarom, maar er bestaat geen twijfel over dat bijna elke zwangere vrouw op een bepaald moment van haar zwangerschap trek heeft in iets specifieks.

  • Geef niet slaafs toe aan deze eetlust, maar negeer hem ook niet, vooral niet als je zin hebt in iets gezonds! Als je zwanger bent, heb je 80 tot 100 milligram Vitamine C per dag nodig. Vitamine C helpt je foetus om nieuwe cellen te bouwen en gezonde botten en tanden te ontwikkelen. Als je trek hebt in sinaasappelen, is dat goed voor iedereen! Het eten van sinaasappelen en andere citrusvruchten is een uitstekende manier om je dagelijkse behoefte aan vitamine C te vervullen. Andere goede bronnen zijn papaja, aardbeien en broccoli.

  • Na je eerste prenatale bezoek zal je verloskundige verschillende bloedtesten doen. Een van deze testen zal bepalen of je een specifiek eiwit - de resusfactor - op je rode bloedcellen hebt. Het probleem ontstaat als blijkt dat jij resusnegatief bent en de papa resuspositief is, want deze combinatie kan je kind resuspositief maken. In dat geval kan het zijn dat jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen het resuspositieve bloed van de foetus, een situatie die ernstige gevolgen kan hebben voor je baby. Om dit te voorkomen krijg je dan tussen de 28e en 29e week een injectie met een substantie (Rhogam) die de rode bloedcellen die eventueel in jouw bloedsomloop terechtkomen neutraliseert. Soms krijg je ook een prikje na de geboorte om toekomstige zwangerschappen te beschermen.

Van de deskundigen

Als je regelmatig naar de zonnebank gaat, zet deze gewoonte dan niet zomaar voort als je zwanger bent! "Uit minstens één onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan UV-straling tijdens de zwangerschap kan leiden tot een tekort aan foliumzuur bij de moeder," waarschuwt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. Foliumzuur speelt als voedingsstof een cruciale rol in het voorkomen van ruggenmergproblemen bij de foetus. Je zult genoegen moeten nemen met een lichter tintje!

Beheer Cookies