Welke geluiden hoort je foetus in de baarmoeder?

Geluid stimuleert je baby meer dan je misschien denkt. Hoewel het vruchtwater een dempend effect heeft, is de baarmoeder gevuld met geluiden van je eigen lichaam en van de buitenwereld. Je baby schrikt al van harde geluiden en luistert extra aandachtig naar jouw stem, maar ook naar muziek en andere stemmen dichtbij.

Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.

Maak hier optimaal gebruik van.

Je baby is een klein genie! Tijdens de ontwikkelingsfase van de foetus verdelen de hersenen zich in kwabben. Het zenuwgedeelte groeit en vouwt zichzelf op. Zo ontstaan de rimpels die we ‘hersenwindingen' noemen. Alle zenuwcellen die je kind ooit nodig zal hebben, zullen tegen het einde van deze maand gevormd zijn, hoewel de volledige ontwikkeling van de zenuwverbindingen jaren zal duren.

Buiten de schedel worden gezichtskenmerken duidelijker en de oogleden en wenkbrauwen duidelijker gedefinieerd. Tegen het einde van deze maand zal je baby rond de 900 gram wegen en ongeveer 23 centimeter lang zijn.

Bereken je bevallingsdatum

Wat gebeurt er in de baarmoeder?

  1. Je baby luistert naar de geluiden in je lichaam, zoals gegorgel of je hartslag.

  2. Hij of zij schrikt van harde geluiden die vlakbij je plaatsvinden. Denk aan een auto die toetert, een deur die dichtslaat.

  3. Als reactie op fijne geluiden trapt je baby met de beentjes. Vooral op zijn of haar lievelingsgeluid, jouw stem, mag je reactie verwachten. De kans is groot dat als je partner zich vooroverbuigt om een praatje te maken met je buik, er een antwoord zal volgen in de vorm van een paar trappen. Misschien verandert je baby zelfs van positie om dichter bij die stem te komen!

  4. Wonderbaarlijk genoeg leert je kleintje nu al het verschil tussen jouw stem en die van andere mensen. En hij of zij went al aan de bijzondere geluiden van de moedertaal.

  5. Als je muziek uitkiest die jij leuk vindt en deze elke dag beluistert als je je ontspant, zal je kleintje er aan het eind van de zwangerschap net zoveel van genieten als jij. Hij of zij zal de muziek na de geboorte zelfs herkennen! Je zult geen muzikaal genie produceren in zo'n vroege ontwikkelingsfase, maar je baby zal wel waardering voor muziek krijgen.

Muziek werkt heel stimulerend en heeft een kalmerende werking op jullie beiden. Zing dus zo vaak als je zin hebt en praat luidop tijdens alle ontwikkelingsfasen van de foetus.

Zet deze gewoonte door bij je pasgeboren baby.

Beheer Cookies