Zwanger van een tweeling: wat moet je weten?

In verwachting van een tweeling of meerling? Dat is anders dan zwanger zijn van 1 baby. Al jouw vragen over een meerlingzwangerschap beantwoord.  

Hoe komt het dat ik zwanger ben van een meerling?

Bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen en IVF verhogen de kans op een meerling, maar ook erfelijkheid speelt mee: komen er tweelingen voor in de familie? Dan heb jij meer kans om ook een tweeling op de wereld te zetten. Daarnaast is er ook bij een zwangerschap op latere leeftijd een hogere kans op een meerling.  

Identiek of niet-identiek?

 Tweelingen kunnen op twee manieren gevormd worden, waardoor ze identiek of niet-identiek zijn.   

 • Identiek of eeneiig: 1 bevruchte eicel splitst zich in 2, met 2 identieke embryo’s als gevolg. Identieke tweelingen hebben dus hetzelfde geslacht en zien er ook meestal hetzelfde uit.  

 • Niet-identiek of twee-eiig: 2 eicellen raken elk apart bevrucht. Je kindjes kunnen op elkaar lijken, of niet. Ze kunnen ook een ander geslacht hebben. Dit is vergelijkbaar met twee aparte zwangerschappen die gelijktijdig verlopen in dezelfde baarmoeder. 

9932 Pampers BNL mb.com article implementation OCT21 twins

Wat is er anders bij een meerlingzwangerschap?

Bij een meerlingzwangerschap zal je je sneller ‘zwanger’ voelen dan bij een gewone zwangerschap. Daarnaast komen de typische zwangerschapskwaaltjes vaker en heftiger voor. Mogelijk herken je volgende symptomen:  

 • Erge ochtendmisselijkheid, doordat je lichaam meer van het zwangerschapshormoon hCG produceert  

 • Snelle gewichtstoename, al in het eerste trimester  

 • Een sneller zichtbaar buikje  

 • Gevoelige borsten  

Een meerlingzwangerschap kan meestal al bij de eerste echo bij je gynaecoloog bevestigd worden, maar soms duurt het wat langer voor het goed zichtbaar is.  

Bereken je bevallingsdatum

Is een meerlingzwangerschap een risicozwangerschap?

Een meerlingzwangerschap is niet uitzonderlijk, maar het wordt wel beschouwd als een zwangerschap met een groter risico op bijvoorbeeld vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Je zal dan ook intensiever opgevolgd worden.   

Mogelijke risico’s bij een meerlingzwangerschap:  

 • Vroeggeboorte: bij tweelingen of meerlingen is er meer kans dat je kindjes vroeger ter wereld komen. Hou er dus rekening mee dat je kindjes waarschijnlijk niet zullen wachten tot je uitgerekende datum. Gemiddeld worden tweelingen rond 36 weken geboren, en dus niet de gebruikelijke 40 weken.  

 • Laag geboortegewicht: baby’s van een tweeling hebben meestal een lager gemiddeld geboortegewicht.  

 • Soms delen tweelingen dezelfde vruchtzak. Af en toe gebeurt het dan dat 1 van de foetussen verstrikt raakt in een navelstreng. Als dat zo is, zal je gynaecoloog je dicht opvolgen en is er mogelijk een keizersnede nodig.  

 • Tweeling transfusie syndroom (TTS): als een eeneiige tweeling de moederkoek deelt, kan het gebeuren dat de ene baby veel meer bloed krijgt dan de andere. Dit is een ernstige verwikkeling die voor beide baby’s gevaarlijk kan zijn. TTS komt gelukkig weinig voor.  

Wat is een normale gewichtstoename tijdens een meerlingzwangerschap

Wanneer je zwanger bent van een meerling is het normaal dat je meer zal aankomen. Voor de gezondheid van je baby is het belangrijk dat dit geleidelijk aan gebeurt. Naast de 2000 dagelijks aanbevolen calorieën, heb je nog eens 300 extra calorieën nodig per baby. Dit zijn dus 600 extra calorieën per dag voor een tweeling. Tijdens de eerste helft van je zwangerschap is het normaal om wekelijks een halve kilo aan te komen. In de tweede helft van je zwangerschap is het dan net iets meer dan een halve kilo per week.  

Hoe bereid ik me voor op een meerling?

Een meerlingzwangerschap brengt vaak heel wat vragen met zich mee. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zetten we hier enkele tips op een rijtje:  

 • Kies de juiste gynaecoloog. Een gynaecoloog die al ervaring heeft met tweelingen of meerlingen kan advies geven dat beter aansluit bij jouw zwangerschap.  

 • Draag zorg voor jezelf. Zoals bij elke zwangerschap is rust van enorm belang. Om je slaap te verbeteren kan af en toe wat rustige beweging helpen.  

 • Volg een goed zwangerschapsdieet. Het is belangrijk om je kindjes te voorzien van de juiste voedingsstoffen.  

 • Voorzie genoeg tijd. Omdat een meerlingzwangerschap vaak korter is dan de gebruikelijke 40 weken wordt het aangeraden om vroeger in zwangerschapsverlof te gaan. Zo heb je niet alleen meer tijd om te rusten, maar ook om je grondig voor te bereiden op de komst van jouw kindjes.  

Lees over de zwangerschapskalender om meer te weten te komen over de andere zwangerschapssymptomen en de ontwikkeling van je kleintje.

Is het normaal om je zorgen te maken over een meerlingzwangerschap? 

Het is zeker en vast normaal om nerveus te zijn wanneer je te horen krijgt dat je meer dan één baby verwacht. Je moet je namelijk plots dubbel zo goed voorbereiden. Zwanger zijn van meer dan één kindje is misschien wel een uitdaging, maar je krijgt er wel dubbel zo veel plezier en liefde voor in ruil. Spreken met moeders die net als jou een tweeling of meerling verwachten kan de perfecte manier zijn om je nervositeit even te bedaren.  

Een onverwacht voordeel aan een meerlingzwangerschap is tenslotte dat je nu niet één, maar twee namen van je babynamen wishlist kan kiezen. Minder keuzestress dus!  

Beheer Cookies