Zo herken je een innestelingsbloeding

Hoop je zwanger te worden, maar merk je toch een maandelijkse bloeding? Geen nood, het kan een innestelingsbloeding zijn, die er net op wijst dat je zwanger bent! We leggen je uit hoe je een innestelingsbloeding herkent, waarin die verschilt van je menstruatie en wanneer je best een zwangerschapstest doet om zeker te zijn.

Een innestelingsbloeding kan ontstaan wanneer een bevrucht eitje zich vasthecht aan de baarmoederwand. Geen paniek dus: er is niets mis met je zwangerschap als je wat bloed verliest (en ook niet als je er geen verliest: sommige vrouwen hebben geen innestelingsbloeding of merken het niet). Die innestelingsbloeding gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Als je regelmatige maandstonden hebt is dat ongeveer op het moment dat die normaal gezien starten. Extra reminder om uit te rekenen: de bevruchting gebeurt niet noodzakelijk op de dag waarop je seks had. Sperma kan tot 5 dagen overleven en in die periode een eicel bevruchten.

Het verschil tussen een innestelingsbloeding en je menstruatie

Een innestelingsbloeding lijkt op een lichte, vroeg doorgebroken menstruatie. Die menstruatie kan bij elke vrouw wat anders zijn. Zo kan je toch een innestelingsbloeding herkennen:

  • De hoeveelheid bloed: Een hele lichte bloeding of afscheiding, niet meer dan een paar druppels in je ondergoed.

  • De kleur van het bloed: Eerder roze of bruin (tegenover helderrood bij menstruatie).

Check daarnaast ook waar je je juist bevindt in je maandelijkse cyclus en of je andere tekenen van zwangerschap opmerkt, zoals vaker plassen, vermoeidheid of ochtendmisselijkheid.

Bereken je bevallingsdatum

Moet ik een zwangerschapstest doen tijdens de innestelingsbloeding?

Om helemaal zeker te zijn kan je een zwangerschapstest doen. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich innestelt (en je innestelingsbloeding begint), begint je lichaam het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) aan te maken. Heb geduld om te wachten tot na de eerste dag van je gemiste menstruatie, dan is de test nauwkeuriger.

Conclusie: een innestelingsbloeding is niets om je zorgen over te maken. Toch maak je best een afspraak met je dokter om de zwangerschap te bevestigen en om een infectie, miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten.

Beheer Cookies