Schildklierproblemen herkennen tijdens je zwangerschap

Droge huid? Vermoeid? Snelle hartslag? Zweten? Hoewel problemen met de schildklier niet veel voorkomen, is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Want een verstoring van de schildklier kan van grote invloed zijn op je baby. Dit moet je weten. 

Je schildklier zit in je hals. Ze is belangrijk voor het reguleren van je stofwisseling en het tempo waarin je lichaam energie verbruikt.

Als je schildklier niet goed functioneert, kun je hypothyreoïdie krijgen. Dit is een aandoening waarbij de klier te langzaam werkt. Of hyperthyreoïdie, waarbij de klier te snel werkt. 

Gelukkig komen beide vormen van deze schildklierverstoring niet vaak voor bij zwangere vrouwen: gemiddeld 6 op de 1000 zwangere vrouwen ontwikkelen hyperthyreoïdie en twee op de 1000 hypothyreoïdie. De kans is meestal groot dat je een gezonde zwangerschap hebt. Toch is het belangrijk dat alle zwangere vrouwen de symptomen leren herkennen, aangezien een schildklierafwijking de zwangerschap drastisch kan beïnvloeden. Dit moet je weten over de schildklier en zwangerschap.

Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.

Bereken je bevallingsdatum

Hypothyroïdie

Hypothyroïdie is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. Uit een Amerikaanse studie van 1999 bleek dat vrouwen met slecht werkende schildklier tijdens de zwangerschap vier keer meer risico hadden op kinderen met een laag IQ. In vergelijking met een gezonde zwangerschap. Dit is een belangrijke ontdekking. Want artsen kunnen hypothyreoïdie behandelen als het vroeg genoeg ontdekt wordt. 

Je huisarts bepaalt je schildklierfunctie aan de hand van een eenvoudige bloedtest. Hij zal je waarschijnlijk alleen testen als je symptomen van een verstoring ervaart, omdat er een sterk verband bestaat tussen de schildklier en zwangerschap. Contacteer je huisarts als je last hebt van een van de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid

 • Een onverwachte gewichtstoename

 • Droge huid

 • Slecht tegen kou kunnen

 • Slappe spieren

Sommige van deze symptomen zijn volkomen normaal tijdens de zwangerschap en daarom wordt een schildklieraandoening niet altijd herkend. Maar het kan geen kwaad om je te laten testen. Omdat een trage schildklier in combinatie met zwangerschap gevaarlijk kan zijn, zal je dokter je hormoonsupplementen voorschrijven als uit de test blijkt dat het niveau van je schildklierhormoon te laag is. Hij zal je tijdens de zwangerschap en daarna blijven testen om te bepalen hoe lang je deze supplementen nodig hebt en om de zwangerschap zo gezond mogelijk te laten verlopen. 

Hyperthyreoïdie

Schildklierproblemen kunnen ook het tegenovergestelde tot gevolg hebben. Een overactieve schildklier kan ook voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap: zwangere vrouwen met deze aandoening hebben een verhoogd risico dat hun baby wordt geboren met een te laag geboortegewicht. Ze hebben ook meer kans op andere problemen zoals pre-eclampsie. Pre-eclampsie, ook wel bekend als toxemie, is een zwangerschapsaandoening die hoge bloeddruk, plotselinge gewichtstoename en het vasthouden van grote hoeveelheden vocht tot gevolg heeft. 

De symptomen van hyperthyreoïdie zijn: 

 • Niet goed tegen hitte kunnen 

 • Warme huid

 • Zweten 

 • Trillen 

 • Gewichtsverlies 

 • Snelle hartslag

Je huisarts kan hyperthyreoïdie vaststellen aan de hand van een bloedtest en medicijnen voorschrijven om het probleem te verhelpen. Zoals je ziet, kunnen zowel een overactieve als een trage schildklier tijdens de zwangerschap veel problemen veroorzaken voor zowel mama als baby. Beide soorten schildklieraandoeningen kunnen ook na de zwangerschap optreden. Neem ook na de geboorte contact op met je huisarts.

Beheer Cookies