pregnancy-second-trimester-second-trimester-discomforts-foetus-second-trimester

Ongemakken tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Je tweede trimester is voor de meeste vrouwen de meest comfortabele periode van de zwangerschap. Toch kunnen er bepaalde ongemakken optreden. Zo ga je om met obstipatie, aambeien en bandenpijn! 

 

Obstipatie tegengaan

Door de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap neemt de darmactiviteit af. Hoe groter je baby wordt, hoe meer druk hij uitoefent op je darmen. Dit alles kan in het tweede trimester obstipatie tot gevolg hebben. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen van je voeding helpen om de boel weer aan de gang te krijgen.

  • Drink genoeg water. Het liefst acht glazen per dag.
  • Eet meer vezels. Bijvoorbeeld gedroogde pruimen, vezelrijke ontbijtgranen en salades.
  • Beweeg elke dag. Dat bevordert de bloedcirculatie. En het maakt je spieren sterker. Hoeveel je beweegt hangt af van je conditie, maar probeer in het tweede trimester minstens een kwartiertje per dag te wandelen. Gebruik geen laxeermiddel zonder eerst je gynaecoloog of huisarts te raadplegen.

Hulp bij aambeien

  • Deze worden ook wel hemorroïden genoemd. Dit zijn vergrote aderen in de rectum en anus. Ze komen vaak voor tijdens de zwangerschap vanwege de verhoogde druk in dat gebied. Het kan zijn dat je dit probleem tijdens de zwangerschap voor het eerst ervaart. Ze worden meestal erger naarmate de baby groter wordt. Behandel ze dus meteen bij het eerste ongemak, zodat je ze later beter onder controle houdt.
  • Een warm bad kan de pijn bij aambeien verzachten.
  • Probeer ook vanaf het tweede trimester te voorkomen dat je lang moet staan. Veel staan belemmert de bloedcirculatie, waardoor de aambeien erger kunnen worden. Het voorkomen van obstipatie kan ook helpen.
  • Hoe minder je je hoeft in te spannen terwijl je je behoefte doet (en hoe zachter de ontlasting), hoe beter. Als niets wat je zelf probeert werkt, vraag je gynaecoloog of huisarts dan om osmotische laxeermiddelen.

Bandenpijn

Pijn in je lies is vaak het gevolg van bandenpijn. Wanneer de baarmoeder in het tweede trimester groter wordt,moeten de banden die hem in je buik op z'n plek houden langer worden. Dit uitrekken kan bij sommige vrouwen vanaf het tweede trimester pijn veroorzaken.

Helaas kun je weinig doen aan bandenpijn. Als het te pijnlijk wordt, neem dan contact op met je gynaecoloog. Pijn in de lies of maag tijdens de zwangerschap kan ook duiden op complicaties. dus dan moet worden onderzocht of het niet iets ernstigers is.

Misschien vind je dit ook interessant: