birth-options

Kies hoe jij wilt bevallen

Baby's komen bijna nooit ter wereld volgens het boekje. En tijdens de bevalling moet je soms van je ideale scenario afwijken. Hou je droombevalling voor ogen, maar probeer je er niet op vast te pinnen. Bij een bevalling is kennis het allerbelangrijkste.

  • Informeer jezelf dus goed over al je opties. (voor pijnbestrijding, hulpmiddelen voor tijdens de bevalling, posities en nog veel meer) en maak eerste, tweede en derde keuzes.
  • Ga dan ruimdenkend de bevalling in. Klaar voor alle mogelijke gebeurtenissen en met de wetenschap dat er goed voor jou en je baby gezorgd zal worden, wat er ook gebeurt.

WEES FLEXIBEL

Of je nu thuis wil bevallen, kiest voor een waterbevalling, of liever naar het ziekenhuis wil. Het belangrijkste is om flexibel te zijn op de grote dag. Want niemand kan voorspellen hoe het echt zal gaan als je weeën eenmaal zijn begonnen.

Het gebeurt soms dat je helemaal anders denkt over je bevalling eens het zover is. Misschien stond het idee van een waterbevalling je bijvoorbeeld heel erg aan en had je alles al gepland. Tot zelfs de kleur van de handdoeken. En kom je er tijdens de weeën ineens achter dat je het bevallingsbad helemaal niet in wilt!

Je moet ook voorbereid zijn op het onverwachte.

  • Het gebeurt dat je bevalling heel kort is en dat de baby eruit floept voordat je zelfs je tas maar kunt uitpakken.
  • Of het kan zo langzaam gaan dat je meerdere keren naar huis wordt gestuurd voordat ze de bevalling inleiden.
  • Je baby moet misschien heel goed in de gaten gehouden worden of heeft misschien hulp nodig om eruit te komen.
  • Of het gebeurt dat je pijnstillers vermijdt, maar het je toch gewoon teveel wordt. De kans is groot dat je op de grote dag voor verrassingen komt te staan en er dingen gebeuren die je niet had verwacht. Probeer dus flexibel te blijven.

KEN JE OPTIES

Bereid je voor op de bevalling door zoveel mogelijk informatie op te zoeken over alle beschikbare opties.

  • Zorg dat je zoveel mogelijk leert over de beschikbare methoden van pijnbestrijding. De meeste hiervan zullen in je zwangerschapscursus uitvoerig ter sprake komen.
  • Kom meer te weten over de verschillende manieren van bevallen en geboorteposities en oefen deze thuis. Het is niet te voorspellen hoe je je op de dag zelf zult voelen, dus raak gewend aan het idee van hurkend bevallen, op je knieën, overeind staand of liggend op je rug ondersteund door je partner.
  • Wees bereid om te improviseren als het moment is aangebroken: luister naar je lichaam en volg de suggesties van je verloskundige op. Als er hulpmiddelen beschikbaar zijn in de bevallingskamer probeer deze dan uit: bijvoorbeeld geboorteballen, stoeltjes, zitzakken. Probeer overal voor open te staan, maar laat tegelijkertijd duidelijk weten wat je wilt.
  • En denk eraan, zelfs als niet alles volgens plan verloopt, zal het resultaat uiteindelijk toch hetzelfde zijn, namelijk het mooiste gevoel dat je je kunt voorstellen: je pasgeboren baby voor de eerste keer in je armen sluiten.

Misschien vind je dit ook interessant: