The-role-of-your-birthing-partner

De rol van de partner bij de geboorte

De bevallingspartner is een van de belangrijkste personen bij een geboorte. Wie je ook kiest, het is een eer om getuige te zijn van een nieuw leven.

Het is de taak van de bevallingspartner je te steunen, gerust te stellen, te liefkozen en praktische hulp te bieden tijdens de bevalling. Je partner moet bovendien jouw wensen duidelijk kunnen maken wanneer dat nodig is. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat je bevallingspartner helemaal op de hoogte is van je verwachtingen, gevoelens en voorkeuren voor de geboorte.

HET WONDER DELEN

Getuige zijn van de geboorte van een baby is een ervaring die je bevallingspartner nooit zal vergeten. In de meeste gevallen zal de papa van de baby de uitverkorene zijn om dit buitengewone ogenblik te delen. maar je kunt ook kiezen voor je beste vriend, je eigen moeder of een ander familielid.

Het belangrijkste is dat je iemand kiest die je vertrouwt, bij wie je je helemaal op je gemak voelt en waarop je kunt bouwen als het moeilijk wordt. Denk er goed over na en bespreek dit met je partner. Misschien wil je wel meer dan één persoon bij je hebben in het ziekenhuis. Als dit zo is, bespreek dan de voordelen die er volgens jullie zijn bij de aanwezigheid van een extra bevallingspartner.

Een voordeel kan zijn dat de bevallingspartners elkaar ondersteunen wanneer de bevalling lang duurt en een van hen een pauze nodig heeft. Regel back-up in het geval dat je eerste keuze - om wat voor reden dan ook - niet beschikbaar is. De meeste goede vrienden en familieleden zullen erg blij zijn met de kans om getuige te zijn van een nieuw klein wonder!

TAAKOMSCHRIJVING

De rol van de bevallingspartner is erg belangrijk. Het beperkt zich niet alleen tot een hand geven om in te knijpen of als fotograaf te fungeren tijdens de bevalling.

  • Het belangrijkste is dat hij of zij je mentale support biedt, je volledig steunt en aanmoedigt tijdens de weeën en bevalling zodat jij je zo comfortabel mogelijk kunt voelen.
  • Je hebt iemand nodig die zich niet laat afschrikken door je grillen en al helemaal niet ongeduldig reageert als je op de grote dag iedere vijf minuten van gedachten verandert.
  • Het moet iemand zijn met engelengeduld. Die blij is om met je door de kamer te lopen of uitgebreid alle verschillende posities die je hebt geleerd met je doorneemt. Iemand die zich niet beledigd voelt als je prikkelbaar wordt of plotseling vraagt om alleen gelaten te worden.
  • Iemand die tijdens moeilijke momenten sterk blijft.
  • Tot slot moet het iemand zijn die precies weet wat jij wilt: je gedachten en gevoelens vertegenwoordigt,en opkomt voor wat je tijdens je weeën wilt. Zelfs als je niet in staat bent om dat te doen.

Het is een enorme verantwoordelijkheid, maar de beloningen zijn nog groter. Je bevallingspartner zal het hele verbazingwekkende proces ervaren, zal de eerste zijn die het hoofdje van je baby op de wereld ziet verschijnen en zal de kans krijgen om de navelstreng door te knippen. Ook zal het zijn taak zijn om bij je pasgeboren baby te blijven als je medische hulp nodig hebt, je je duizelig voelt na de geboorte, of als, om welke reden dan ook, de baby uit de verloskamer moet worden genomen. Je bevallingspartner kan heel wat te verduren krijgen tijdens de weeën en bevalling, maar alles wordt vergeten op het moment dat hij voor de allereerste keer met de prachtige pasgeborene mag knuffelen.

Misschien vind je dit ook interessant: