Dad-the-storyteller

Voorleestips voor papa

Aviva Patz

Voorlezen geeft nieuwe papa’s een actieve rol in de opvoeding van hun kind. Zo bouwen ze een sterke band op met hun baby. Benieuwd hoe dit werkt? Lees verder voor voorleestips!

Voorlezen aan je baby is een van de krachtigste manieren waarop nieuwe papa’s het leven van hun kind kunnen helpen vormen. Voorlezen versterkt de band tussen papa en kind, voedt de fantasie, stimuleert de taal-en spraakontwikkeling van de baby en geeft papa’s de kans om te genieten van de nieuwste ontwikkeling in het leven van hun baby.

Voorleestips voor papa’s

  • Speel met je stem. Maak het verhaal nog spannender en laat karakters tot leven komen door geanimeerd met overdreven, grappige stemmetjes voor te lezen en gekke geluidjes toe te voegen.
  • Maak het verhaal persoonlijk.
  • Betrek je kind bij het verhaal door te pauzeren en vragen te stellen als 'Hoe denk je dat dit verhaal zal aflopen?'. Zo laat je merken dat je interesse toont in de fantasie en gevoelens van je kind. Het moedigt hem aan om aandachtig naar je te luisteren.
  • Kies babyboekjes die je zelf ook leuk vindt. Niet alle papa’s zijn geïnteresseerd in Nijntje en Rupsje Nooit Genoeg. Dat kan ook een voordeel zijn. Hoewel je misschien zelf niet echt voor Kikker en zijn vriendjes of Winnie de Pooh zou gaan, kunnen dit toch favoriete boeken worden. Jouw unieke boekensmaak kan een hele nieuwe wereld openen voor je kind.
  • Plan bezoekjes aan de bibliotheek of de boekenwinkel. Peuters kijken uit naar deze uitstapjes. . Kies drie of vier boekjes en laat je kind hieruit kiezen. Hij zal zich betrokken voelen bij deze keuze en niet kunnen wachten om dit samen met je te gaan lezen.
  • Richt een speciale voorleesplek in. Een comfortabele stoel kan al een goede plek zijn om je baby of peuter voor te lezen.
  • Hou altijd een aantal babyboekjes en wat prentenboeken bij de hand om een spontane leesbui te stimuleren.
Houd een overzicht met stickers bij. Gebruik stickers in een overzicht om de voorgang van je kind in kaart te brengen door bijvoorbeeld na ieder gelezen boek er een sticker op te plakken. Het zal zijn enthousiasme over het lezen aanwakkeren. Laat hem de stickers kiezen en stel een doel op. Bijvoorbeeld dat jullie bij het behalen van twintig gelezen boeken naar de speeltuin gaan. Je kunt dit vieren met een klein feestje, een uitstapje naar de speeltuin of een uurtje ononderbroken speeltijd. Je zal merken dat je dit overzicht na verloop van tijd niet meer nodig hebt omdat iedereen gewoon zo al geniet van het lezen.

Misschien vind je dit ook interessant: