De wetenschap achter Pampers babydoekjes

De afgelopen tien jaar publiceerden medische tijdschriften verschillende studies. Aan de hand van klinische situaties en productformules bewezen ze dat babydoekjes effectief reinigen én tegelijk mild zijn. Zelf voor de meest gevoelige huid.

Doekjes irriteren de huidbarrière niet In 2001 toonde een onderzoek in "Dermatology Nursing" aan dat doekjes een minimale invloed op de huidbarrière hebben. Ze zorgen zelfs voor minder irritatie dan een katoenen washandje met water. Studies hebben aangetoond dat doekjes beter gebruikt kunnen worden voor een voorzichtige verschoning van een geïrriteerde luierzone met minder ongemak en "brandend gevoel" voor de baby.

Een verkennend onderzoek onder 44 jonge kinderen in "Pediatric Dermatology" uit 2012, bestudeerde de huidproblemen van baby's die werden schoongemaakt met babydoekjes of met washandjes die waren natgemaakt met water. Het gebruik van babydoekjes had een invloed op het transepidermaal vochtverlies. Dat suggereerde stabiliteit vergeleken met het gebruik van water. Deze gegevens suggereren dat het dagelijks schoonmaken met een doekje de ontwikkeling van de huidbarrière niet beschadigt binnen de eerste vier weken na de geboorte.

Ook goed voor de gevoelige huid In 2009 werd in "Pediatric Dermatology" een onderzoek gepubliceerd over baby's met een gevoelige huid die aan medisch eczeem lijden. Hieruit bleek dat het reinigen met doekjes voor een gevoelige huid na iedere luierverschoning leidt tot aanzienlijke vermindering van de symptomen (roodheid, opzwelling en droogheid).

In 2001 beschreven twee afzonderlijke studies een visuele beoordeling van de huid bij 200 baby's met eczeem op de aanwezigheid en de ernst van luieruitslag. De studies vonden geen verschil tussen de groep die doekjes gebruikte en de groep die alleen water en een reinigingsmiddel gebruikte.

Doekjes voeden de huid Een klinische studie uit 2009 toont aan dat het beter is voor de gezondheid van de baby om doekjes te gebruiken dan water en een washandje op de neonatale intensive care afdeling.

Bij deze studie waren zowel te vroeg geboren als voldragen baby's betrokken. Door het gebruik van doekjes verminderde de roodheid in het perineum al na vijf dagen, vergeleken met het gebruik van water met een washandje.

Uit klinisch bewijs dat in 2001 in "Dermatology Nursing" werd gepubliceerd bleek dat moderne doekjes milder zijn voor de huid dan een katoenen washandje met water. Dat komt omdat ze bestaan uit een zachte substraat, met lage niveaus van actieve en milde oppervlakte

Beheer Cookies