Caitlin Boyle

Jij bent niet bang voor 'het monster in het toilet', maar je kind misschien wel. Om je peuter echt zindelijk te krijgen, moet je het proces vanuit kinderperspectief bekijken. En zo doe je dat. 

  • Zindelijkheidstraining kan een frustrerend, tijdrovend gevecht zijn voor een kind

  • Hij of zij moet ervoor stoppen met spelen

  • Er horen allerlei nieuwe regels bij

  • En het ergste is de schaamte bij een ongelukje in het openbaar

Ook voor jou is zindelijkheidstraining een enorme mijlpaal. Emotioneel en fysiek. Als je weet welke gedachten er in het hoofd van je kind spelen, weet je ook hoe je de zindelijkheidstraining effectiever kunt aanpakken.

Kind denkt: "Geen bal aan!" Je kind is heerlijk aan het spelen, maar ineens wordt het meegenomen naar het toilet voor zindelijkheidstraining, een stressvolle, verwarrende activiteit. Je kind kan bang zijn om kaka te doen omdat de ontlasting hard is of omdat het zich herinnert dat het een keer verstopping had. Niet vreemd dus dat hij of zij zo nu en dan een ongelukje heeft.

Kindergedachte: "Maar dat is mijn beste kaka ooit!" Jij denkt misschien wel dat kaka en pipi afval is dat weggespoeld moet worden, maar in de ogen van je kind zijn het dingen die hij of zij heeft gecreëerd. En waar ook nog eens hard voor is gewerkt! Je kleintje kan dat drolletje dus net zo leuk vinden als die laatste vingerverftekening. En jij spoelt dat zonder pardon door het toilet. Wat onaardig!

Kindergedachte: "Zit daar een monster in verstopt?" Wanneer je kind eenmaal het toilet heeft gebruikt, zal het ook moeten doortrekken en dat kan best eng zijn. Dat geluid en al dat kolkende water! En wat als er een monster in de toiletpot woont, die kan zo in zijn of haar poep bijten als het gaat zitten! De fantasie kan op hol slaan, vooral als er een ouder kind in huis is dat enge verhalen over het toilet vertelt.

Kindergedachte: "Dit is veel werk!" De speeltijd is onderbroken, hij of zij heeft het toiletmonster overleefd … en nu moet hij ook nog die poep afvegen? En de broek optrekken? Handen wassen?! Wanneer is dit voorbij, mama?! Zindelijkheidstraining is veel werk waarbij je kind veel verschillende, nieuwe vaardigheden moet leren. Dat kan overweldigend zijn of gewoon vervelend. 

Kindergedachte: "O jee…". Wanneer je kind zindelijkheid onder de knie begint te krijgen, zal het begrijpen dat het beter is om naar de wc te gaan. Hij of zij wordt er vaak voor beloond en papa en mama zijn apetrots als het goed gaat. Dus als er zo nu en dan nog een ongelukje gebeurd, kan het zich schamen of bang zijn dat je boos zult worden. Zindelijkheidstraining is blijkbaar heel belangrijk voor mama en papa dus hij of zij wil je niet teleurstellen!

Zo kun je zindelijkheidstraining succesvol maken:

  • Onthoud dat je kind verward, geïrriteerd en een beetje geïntimideerd kan raken door zindelijkheidstraining.

  • Leg uit waar kaka en pipi van gemaakt is en waarom wij het wegspoelen in het toilet.

  • Haal de angst van het doortrekken van de wc weg en doe je kind kleren aan die makkelijk aan en uit te trekken zijn.

Het belangrijkste is dat je je kind beloont en prijst wanneer hij of zij naar het toilet gaat. Maak er nooit een probleem van als het een keertje misgaat.

En in afwachting kan je de volgende tips, weetjes en handige artikels er nog eens op nalezen: