time-outs 101- tips for a succesful learning proces

Zo gebruik je time-outs op educatieve manier

Suzanne Dixon

De straf: de nadenkstoel

Na twee waarschuwingen zeg je "Oké, het is tijd voor de nadenkstoel." Geen andere straffen.
 • Pak het kind op en plaats hem in de nadenkstoel.

 • Stel een timer in (een losse keukenwekker of de ovenklok. Het kind moet gewoon dicht genoeg zitten om het belletje te horen afgaan). De nadenktijd is ongeveer één minuut per levensjaar van het kind.
 • Staat het kind op? Zet hem dan gewoon weer terug en stel de timer opnieuw in. Zeg helemaal niets. Misschien moet je het proces wel honderd keer herhalen voordat hij blijft zitten. Maar geef het niet op. Als je wel opgeeft, zal het de volgende keer alleen maar moeilijker zijn.

 • Als de klok afgaat zeg je "nu is het voorbij", geef hem een knuffel en laat het hierbij. Praat niet over het voorval en zeg niets over wat er eerder is gebeurd.

 • Geef het kind iets nieuws te doen, een positief alternatief op de verboden activiteit.

Veelvoorkomende valkuilen

 1. De ouders praten te veel. Dit verwart het kind alleen maar meer, verhoogt de druk en maakt iedereen van streek. Tip:
  • Zeg duidelijk wat je kind heeft fout gedaan "je hebt je zusje weer geslagen,"
  • Daarna zeg je dat het tijd is voor de nadenkstoel
  • Daarna zeg je niets meer.
 2. Het kind krijgt te veel aandacht. Als een nadenkstoel meer aandacht aan het kind geeft als het stout is, zal het doorgaan met zijn provocerende gedrag..Op de nadenkstoel zitten moet een situatie zijn waarin je het kind juist je aandacht ontneemt. Laat je dus niet verleiden tot verdere interactie.

 3. De ouder is te boos. Als je je emoties niet meer in de hand hebt, kan je je kind niet helpen om iets te leren. Neem een paar seconden of minuten om af te koelen. Misschien is het zelfs verstandig om zelf even een pauze te nemen en van de situatie weg te lopen, nadat je hebt gezorgd dat iedereen veilig is.

  Zodra je bent gekalmeerd, ga je weer terug naar je kind. Je zegt waarom hij apart moet zitten en zet hem op de stoel. Hou deze methode achter de hand voor de ergste misdragingen. Maak er geen gewoonte van. Een kind dat van een ouder moet afkoelen in een time-out raakt daarvan meestal behoorlijk van streek.

  Een ouder die toegeeft, of na verloop van tijd in een ruzie verzeild raakt. Het doel van de time-out wordt hiermee gemist.


Speciale omstandigheden

Als een kind helemaal buiten zichzelf of overstuur is, leert hij niets van de time-out.
 • Hou hem vast zonder iets te zeggen. Met het gezicht naar voren is meestal beter in deze situatie.
 • Wacht tot het huilen meer boos dan razend wordt, en begin dan met de time-out.

Als een kind ziek, gestrest of uitgeput is zal hij weinig leren en zal een time-out hem nog meer afmatten.

 • In dat geval haal je hem gewoon uit de moeilijke situatie en geef je hem wat hij nodig heeft. Bijvoorbeeld een knuffel, iets lekkers, een dutje, even naar de auto, weg uit de hectische winkel.

Wanneer je te vaak een time-out geeft

• Heb je wel duidelijk voor ogen welk gedrag je vooral wilt verbeteren? Maak niet van alles een probleem. Vergeet niet dat Rome ook niet in één dag gebouwd is.

• Is er een grotere situatie die te stressvol is voor het kind? Zoals een kleuterschool die te veel van hem vergt of verwachtingen die te hoog gespannen zijn? Als dit zo is kun je een andere school overwegen.

• Geef je je kind voldoende aandacht wanneer het zich goed gedraagt? Of moet hij zich misdragen om je aandacht te krijgen en met je te communiceren? Een goede aanpak is hem 'te betrappen' als hij zich juist wél goed gedraagt. Dat is best moeilijk, want als zijn gedrag uit de hand loopt, ben je van nature geneigd om afstand te nemen. Soms wil je je kind zelfs vermijden. Maar een aanpak die waarschijnlijk beter werkt, is elke dag 20 tot 30 minuten op de grond gaan zitten en met hem spelen.
• Verveelt je kind zich en probeert hij wat leven in de brouwerij te brengen? Dit komt vaker voor bij slimme peuters die klaar zijn om naar de kleuterschool te gaan.

 • Ben jijzelf te gestrest? Een kind zal provocerende dingen doen om je reactie uit te lokken, zelfs als hij daarmee je boosheid riskeert.


Misschien vind je dit ook interessant: