how-to-help-your-child-start-sharing

Leer je kind zijn speelgoed delen

Shalom Fisch

Het is belangrijk dat jonge kinderen leren delen. Heeft je kleintje moeite om te begrijpen hoe dit moet? Hier volgen een paar tips!

Wees een goed rolmodel

Geef zelf het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat je deelt met je echtgenoot, kinderen en anderen. En vertel je kind dat je deelt. Zo realiseert het zich wat er gebeurt. 

Een voorbeeld zal niet genoeg zijn om het kwartje te doen vallen. Maar een vast patroon zal na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen.

Prijs goed gedrag

Blijf letten op de momenten waarop je kind iets met anderen deelt. Of het nu met een ander kind, een volwassene of met jou is. Geef je kind een complimentje als hij een "goede deler" is.

Dit geeft hem niet alleen een goed gevoel, maar helpt hem ook zichzelf te zien als iemand die deelt. Hierdoor zal hij bovendien in de toekomst geneigd zijn opnieuw te delen.

Vraag andere kinderen om te komen spelen

Leren delen vergt veel oefening. Speelafspraakjes bieden kinderen volop mogelijkheden om hun sociale vaardigheden te oefenen in omgevingen waar ouders toezicht houden en zelfs een beetje leiding kunnen geven.

Zorg dat er voor ieder iets wils is

De meeste problemen met delen ontstaan als twee kinderen tegelijkertijd hetzelfde speeltje willen gebruiken. Een gemakkelijke manier om een conflict te vermijden is elk kind een identiek speeltje te geven om mee te spelen.

Het is niet altijd praktisch of betaalbaar om meerdere exemplaren van elk speeltje in huis te hebben.

Kijk in dit geval rond in je huis om te zien of je een ander speeltje kunt vinden dat lijkt op het speeltje dat beide kinderen willen.

Een compleet ander speeltje kan ook werken als je kind dit net zo leuk vindt als het speeltje dat je hem wilt laten delen.


Oefen met om de beurt spelen

  • Kinderen die jonger zijn dan drie of vier jaar, besteden gewoonlijk veel van hun speeltijd aan "parallel spelen". Oftewel aparte spelletjes bij elkaar in de buurt in plaats van samen spelen. Dit is een volstrekt normale ontwikkelingsfase. Het betekent wel dat als je een conflict over een speeltje probeert op te lossen door ‘samen spelen’, je waarschijnlijk teleurgesteld zult worden.
  • Een veel effectievere strategie is kinderen aanmoedigen om er om de beurt mee te spelen. Natuurlijk is het niet redelijk om te verwachten dat het ene kind gaat zitten toekijken hoe het andere speelt. Maar als je beide kinderen iets leuk te doen geeft, kun je ze na verloop van tijd speeltjes laten ruilen. Zodat iedereen de kans krijgt om met alles te spelen. Je kunt de overgang makkelijker maken door hen eraan te herinneren dat het bijna tijd is om te ruilen, net voordat de beurt voorbij is.
  • Hoe lang duren speelbeurten? Dat kun jij zelf het beste bepalen, omdat dit afhankelijk is van de individuele persoonlijkheid en reacties van elk kind. Over het algemeen zijn jonge kinderen niet erg geduldig, dus korte beurten zijn mogelijk het beste optie. Je zult elke beurt waarschijnlijk niet langer dan enkele minuten of zelfs maar één minuut willen maken, als je weet dat een van de kinderen moeite heeft met delen.


Wees voorbereid

Sommige speeltjes zijn te bijzonder om te delen. Vooral omdat ze nieuw zijn of omdat je kind er te veel van houdt. Praat hierover met je kind voor je een speelafspraakje plant bij je thuis. Herinner hem eraan dat zijn vriendje komt spelen en praat over hoeveel plezier ze samen zullen maken. 

Vraag je kind om na te denken over speeltjes die hij liever niet met zijn vriendje wilt delen. Je kunt het speelgoed ergens veilig opbergen zodat niemand het aanraakt tot na het speelafspraakje. Vervolgens kunnen jullie afspreken dat de rest van de speeltjes kunnen worden gedeeld.


Wees realistisch

Hou er vooral rekening mee dat leren delen een proces is. Dat leer je niet op een dag. Veel kinderen kennen ups en downs tijdens het leerproces.

Stel doelen voor je kind, maar zorg er ook voor dat je verwachtingen realistisch zijn. Met een beetje geduld, goede ondersteuning en heel veel liefde duurt het niet lang voordat je kind een fundament van vaardigheden opbouwt dat hij zijn hele leven lang zal gebruiken.

Misschien vind je dit ook interessant: