Childcare-issues-preparing-to-return-to-work

De overgang naar kinderopvang

Weer aan de slag

Of je nu voor de peuterspeelzaal of een oppas hebt gekozen, het is nooit makkelijk om de zorg van je kind aan iemand anders toe te vertrouwen. Zowel jij als je baby zullen eraan moeten wennen. Een goede voorbereiding maakt de overgang stukken makkelijker. 

ZORG OVERDRAGEN

  • Je kind aan de zorg van iemand anders toevertrouwen is vooral in het begin een moeilijke stap. Maar er zijn een heleboel goeie kinderopvangmogelijkheden. Het is een kwestie van de juiste oplossing vinden voor jou en je baby.
  • Ben je van plan om in de komende maanden weer aan de slag te gaan? Dan is het goed om tijdens je zwangerschap naar kinderopvang te zoeken. Goede crèches hebben vaak wachtlijsten. Dus wees op tijd.
  • Als je kiest voor opvang bij een onthaalouder, zorg dan dat je gesprekken voert met meerdere kandidaten om een goede vergelijking te kunnen maken en neem aansluitend contact op met Kind en Gezin om te controleren of deze onthaalouder ook geregistreerd staat. Surf naar www.kindengezin.be voor meer informatie. Bezoek de gastouder eventueel thuis en kijk hoe ze met de andere kinderen omgaat.
  • Kies je voor een kindermeisje?, Ga dan naar een erkend bureau en spreek met meerdere kandidaten. Controleer alle referenties van gastouders, maak een lijst met vragen die je wilt stellen tijdens sollicitatiegesprekken en vertrouw op je instinct als je twijfels hebt. 

BEREID JE SAMEN VOOR

  • Vanaf het moment dat je hebt besloten om weer aan de slag te gaan, bereid je jezelf en de baby voor op de grote dag. Wen eraan door je kleintje vaker bij een vriend of familielid achter te laten.
  • Geef troostende babyspulletjes mee. De geur van mama of thuis biedt troost als je baby zich angstig voelt. Neem dus een favoriete trui of dekentje mee.
  • Probeer de overstap naar kinderopvang geleidelijk te laten verlopen voor jou en je baby. Breng een week of twee van tevoren je baby al een paar uurtjes naar de opvang zodat hij kan wennen. Laat deze tijd oplopen naar halve dagen en werk vervolgens naar hele dagen. Gun jezelf en de baby tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en voel je niet bezwaard als er tranen vloeien. Na verloop van tijd zal de baby aan de opvang gewend zijn en zal zijn houding veranderen en gaat jullie afscheid iedere dag een stukje beter. Houd dat goed in gedachten.
  • Aan het eind van het eerste jaar begint de scheidingsangst. Je baby huilt tranen met tuiten, terwijl hij eerder nog vrolijk zwaaiend afscheid nam. Later moet je hem misschien weer losrukken van alle leuke dingen die hij beleeft op de opvang .
  • Bereid je dus goed voor op stemmingswisselingen bij het wegbrengen en ophalen.
Zolang je zelf tevreden bent over je keuze van kinderopvang, zal je kleintje in goede handen zijn terwijl jij werkt. 

Meer informatie over de overgang naar kinderopvang vind je via de link 'De overgang naar kinderopvang gemakkelijker maken'.

Misschien vind je dit ook interessant: