5 tips to keep your pet and child playing nicely

5 tips om je kind lief te laten zijn voor je huisdier

Suzanne Dixon

Hoe beoordeel je een kind dat een huisdier pijn doet?


1. Gebruik de leeftijd als factor

  • Een kind onder de twee jaar gaat vaak te ruw om met een huisdier. Het kind wilt te graag spelen met het dier en verwacht een reactie van het dier.
  • Kinderen die zo jong zijn begrijpen woorden als "zachtjes" of "wees lief voor de hond" niet nog helemaal. Laat ze zien hoe ze goed met een huisdier moeten omgaan, maar verwacht nog niet dat de informatie blijft hangen.
  • Kinderen van deze leeftijd begrijpen het concept van wreedheid nog niet helemaal, dus hou de boel in de gaten en vermijd te enthousiaste omhelzingen.

2. Hou je kind in de gaten

Op zo'n jonge leeftijd heeft een kind niet veel aan een nieuw huisdier. Je wacht dus beter een paar jaar met het kopen van een nieuw huisdier.

Als je al een huisdier hebt voor de geboorte? Verwacht dan niet dat je peuter veel zal leren. Hij zal eerder een iets te ruwe nieuwsgierigheid tonen. Kleine dieren zoals hamsters, konijnen, of poesjes zijn schattig om naar te kijken maar laat een peuter ze niet vasthouden! Vermijd verwondingen aan beide kanten door de kleine huisdieren in een kooi te houden.


3. Begrijp jaloersheid

Jaloersheid kan ook een reden zijn van deze ruwheid. Soms wordt een huisdier of een peuter jaloers omdat de aandacht van de ouder teveel naar de ander gaat. Ook als je ze liefde en loyaliteit hebt bijgebracht is jaloersheid soms onvermijdbaar.

 

4. Begin het je kind nu te leren

Na de leeftijd van twee of drie kunnen kinderen leren hoe ze goed met een huisdier om moeten gaan, maar ze begrijpen nog steeds niet hoe het huisdier zich voelt. Ze zullen begrijpen wat ze met het huisdier kunnen spelen, maar nog steeds niet hoe ze moeten spelen. Op deze leeftijd weet een kind wat "gooi de bal naar hem toe en roep 'vang' naar hem!" betekent, maar hij snapt nog steeds niet wat "zachtjes" of "wees lief voor de hond" betekent

Je kunt het op deze leeftijd beter laten zien dan het zeggen, kinderen zullen dan beter onthouden hoe ze met een dier moeten omgaan. Onopzettelijke ruwheid kan onderdeel zijn van het leerproces, maar het is de taak van de ouder om het kind specifieke, en geschikte manieren te leren om met dieren om te gaan

 

5. Pas op voor expres pijn doen

Een kind boven de drie dat het concept van lief zijn voor een dier heeft begrepen, maar toch nog regelmatig expres een dier pijn doet is een ander verhaal. Zo'n kind is misschien heel boos over iets en neemt wraak op het dier. 


Probeer te ontdekken wat hij met dit gedrag wilt zeggen. Soms komt dit soort gedrag op bij stress, bij een verandering in het huishouden of bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen. Vertel je kind wat hij niet goed doet en probeer een onderliggend probleem te ontdekken. Je kunt er natuurlijk ook, zoals altijd, met je zorgverlener of de dokter over praten om te ontdekken waar deze agressie vandaan komt.

Misschien vind je dit ook interessant: