De handen van je kind kunnen steeds beter allerlei kleine handelingen uitvoeren. Zijn of haar handen en ogen leren ook samen te werken. Hierdoor creëert hij of zij allerlei prachtige dingen.

Als een hand een handeling uitvoert, beweegt de andere mee. Dit spiegeleffect zal steeds minder worden naarmate het zenuwstelsel groeit.

Op deze leeftijd gebruikt je peuter waarschijnlijk beide handen tegelijk, maar al snel zal zijn of haar ‘handigheid' asymmetrisch worden. Ontdek hoe één hand de voorkeur krijgt om mee te eten of te kleuren. Dit is zeer waarschijnlijk de hand waarmee hij of zij later het meeste zal doen. Een bepaalde voet krijgt ook de voorkeur boven de andere voet. Kijk bijvoorbeeld met welke voet op een bal geschopt wordt.

Hier zijn een paar educatieve spelletjes om de fijne motorische vaardigheden van je kind verder te stimuleren.

1. Betrek hem of haar bij het aankleden

Begin met een rits te openen en laat je kind de beweging afmaken. Laat hem of haar ook oefenen met knopen. Ook al is dit in het begin moeilijk, je zult al snel verbetering zien.

2. Dek de tafel met alle bestek voor je kind

Je peuter zal waarschijnlijk al lepel en vork kunnen gebruiken. Het mes is nog een beetje lastig, maar als je zelf zacht voedsel laat snijden, zal hij of zij snel snappen hoe een mes werkt.

3. Speel met water

Geef je kind de gelegenheid om gietvaardigheden te verfijnen, in bad of in de wastafel. Als hij of zij beter wordt in het overgieten van het ene kopje naar het andere, kun je voorzichtig het drinken aan tafel uitproberen. Tip! Gebruik kleine bekertjes.

4. Word creatief

De verbeterde motoriek van je kind blijkt wellicht het meest bij het tekenen of kleuren met potloden en stiften. Kijk hoe hij of zij een potlood in de hand neemt met de punt naar beneden. Eerst gebruikt een kind het hele vuistje en daarna de vingertjes.

Tegen de tijd dat je – dan al – kleuter 5 is, zal hij of zij het potlood met drie vingers kunnen vasthouden. De onregelmatige krabbels van je kind beginnen waarschijnlijk ronde bewegingen aan te nemen. Binnenkort zal er een tekening van een persoon uit deze ronde vormen tevoorschijn komen. Het lijkt in het begin waarschijnlijk meer op een kikkervisje, maar dat neemt niet weg dat het te herkennen is!

Geef je peuter voorlopig lijnen en vormen die hij of zij kan natekenen. Aanvankelijk zal het zich wellicht beperken tot het tekenen van horizontale en verticale lijnen, maar er is een fascinerende ontwikkeling in gang gezet: hij of zij leert om ideeën op papier te zetten.