Baby acne: Tekenen, symptomen en verzorging

Je prachtige baby maakte eindelijk zijn/haar langverwachte intrede in de wereld... Maar een paar weken later vind je plots puistjes op het gezichtje. Maak je geen zorgen, je kleintje is niet meteen vervroegd op weg naar de tienerjaren! Hoogstwaarschijnlijk heeft hij/zij last van baby acne, een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby’s.  

Lees verder, ontdek alles over baby acne en wat je precies kan doen om voor de gevoelige huid van je baby te zorgen bij een aanval van baby acne.  

Wat is baby acne en wat zijn de symptomen?  

Het kan zijn dat je kleine puistjes op het gezicht van je pasgeboren baby ziet, gewoonlijk op de wangen, neus, oogleden, kin en/of voorhoofd. Dit kan baby acne zijn, ook wel neonatale acne genoemd. Het komt vaak voor bij pasgeborenen en 3 op de 10 baby’s hebben er last van. 

Wanneer begint baby acne en hoelang duurt het?  

Baby acne kan voor het eerst verschijnen wanneer je pasgeboren baby 2 tot 5 weken oud is. Maar wanneer gaat baby acne terug weg? Het is een tijdelijke aandoening die normaal na 3 tot 4 maanden wegtrekt en geen littekens achterlaat. 

Wat veroorzaakt baby acne?  

Baby acne kan niet voorkomen worden. Het heeft ook helemaal niets te maken met het soort acne dat een tiener kan ervaren. Experts zijn niet helemaal zeker wat baby acne veroorzaakt, maar het kan mogelijks aan een van de volgende zaken liggen: 

  • Ontsteking door gist op de huid van je baby.

  • Overgestimuleerde talgklieren in de huid van je baby veroorzaakt door hormonen in de placenta tijdens je zwangerschap. 

Hoe ziet baby acne eruit? 

Baby acne ziet eruit als kleine, rode of witte bultjes (ook bekend als milia) of puisten die op de wangen, neus, oogleden, kin en/of voorhoofd van je baby verschijnen. Soms kan acne ook voorkomen op de schedel van je baby of in hun nekje of bovenlichaampje. Anders dan bij de acne die tieners en volwassenen kunnen ervaren, vind je bij baby acne geen mee-eters of witte puistjes. 

Hoe baby acne behandelen?

Er zijn geen behandelingen of huismiddeltjes om baby acne weg te laten gaan. Je zult gewoon moeten wachten tot het vanzelf wegtrekt!    We geven wel alvast wat tips om de delicate huid van je kleintje te verzorgen:    - Leg een zachte, schone deken onder het hoofd van je baby wanneer die wakker is om hun huid te beschermen tegen wasmiddelresten op lakens of kleding.   - Zorg ervoor dat de lakens en kleding van je baby niet zijn gewassen met agressieve wasmiddelen (gebruik er eentje die speciaal voor baby's is ontworpen).   - Zorg voor een goede hygiëne door het gezichtje van je kleintje elke dag voorzichtig te wassen met warm water en een milde babyzeep. Dep het vervolgens droog.     - Vermijd irritatie van de acne door in de puistjes te knijpen of te schrobben. Dit kan meer schade aanrichten of zelfs tot een infectie leiden. Vermijd vochtinbrengende lotions en olie op hun gezichtje. 

Wanneer moet je de zorgverlener van je baby raadplegen? 

Dus, wanneer is baby acne zorgwekkend? Raadpleeg je zorgverlener wanneer de teint van je baby ongewoon lijkt of de toestand na drie tot vier maanden niet beter wordt.     Neem ook contact op met de zorgverlener van je baby bij een van de volgende gevallen:    - Blaren    - Afpellende huid    - Geïrriteerdheid    - Koorts    - Je baby eet niet goed. 

Hoe wordt baby acne vastgesteld?  

De zorgverlener van je baby kan na onderzoek van je kleintje bepalen of het baby acne of een andere vorm van uitslag is, zoals warmte-uitslag of eczeem. De zorgverlener kan een medicinale zalf of een andere behandeling voor de baby acne voorschrijven. Maar let op dat je geen vrij verkrijgbare crèmes of medicijnen gebruikt zonder eerst de zorgverlener te raadplegen. Deze kunnen namelijk de gevoelige huid van je baby beschadigen. 

Waar het op neer komt 

Een beetje baby acne zal zeker niets veranderen aan hoe schattig jouw kleintje is. Zoals acne bij tieners is baby acne iets wat kan voorkomen en is het een onderdeel van opgroeien. Zorg zo goed als je kan voor de huid van je kleintje, wacht tot het overgaat en blijf die kleine wangetjes vooral veel kusjes geven.  

Hoe we dit artikel schreven 

De informatie in dit artikel is gebaseerd op deskundig advies uit betrouwbare medische en overheidsbronnen, zoals de American Academy of Pediatrics en het American College of Obstetricians and Gynecologists. Je kunt de volledige lijst van gebruikte bronnen onderaan dit artikel terugvinden. De inhoud van deze pagina mag niet dienen in de plaats van medisch advies. Raadpleeg altijd een medische professional voor een volledige diagnose en behandeling. 

Bronnen    Boek: Caringforyour baby andyoungchild, birthtoage 5, Sixth Edition Paperback – November 2, 2014 by AAP (Author)  

Mayo Clinic: Baby acne - symptomen en oorzaken  

Mayo Clinic: Baby acne – diagnose en behandeling  

Cleveland Clinic: Baby acne  

Cleveland Clinic: Baby acne – leven met  

Cleveland Clinic: Baby acne – diagnose en tests  

Cleveland Clinic: Baby acne – beheer en behandeling  

Gezonde kinderen: Uitslag en geboortevlekken bij pasgeborenen 

Beheer Cookies