7 tips om je thuiswerk met kinderen te combineren

Thuiswerken in combinatie met jonge kinderen, evident is het niet. Maar moeilijk gaat ook! Eigenlijk zijn balans en structuur key, maar laat dat nu net twee zaken zijn waar kleintjes niet echt supersterk in zijn… Laat het een troost zijn dat je niet de enige bent, vele jonge ouders zitten in hetzelfde schuitje en ook Pampers staat je bij gedurende deze hectische periode met 7 tips! 

1. ‘Slaap als je baby slaapt' wordt ‘werk als je baby slaapt'

Als je kleintjes oogjes en vooral z'n mondje dicht is, is dit voor jou het uitgelezen moment om even ongestoord verder te kunnen werken. Plan een meeting in via videocall of werk aan iets dat veel concentratie vraagt. 

2. Las rustmomenten in

Last om focus te houden? Even belangrijk als focus op het werk zijn de momenten van even ontspannen of je gedachten verzetten. Op kantoor geraak je wel eens in een gesprek verwikkeld met collega's of kan je eens om koffie, maar thuis ligt dat natuurlijk anders. Probeer eventueel de pomodorotechniek: die staat voor 25 minuten focussen op één taak, afgewisseld met vijf minuten pauze. Lijkt 25 minuten je te kort? Verdubbel de inzet dan naar 50 minuten werken - 10 minuutjes break.

3. Wissel af met je partner

Werkt je partner ook van thuis? Maak dan duidelijke afspraken omtrent de zorg voor de kinderen. Jij kan bv. werken in de voormiddag, en in de namiddag wisselen jullie om. Je kan ook ‘s morgens een moment inlassen om samen jullie dagplanning te overlopen en te kijken wie wanneer zich het best over de kinderen ontfermt. Natuurlijk vergt dit ook wel wat flexibiliteit, als jijzelf of je partner plots in een uitgelopen videocall zit, is het niet nodig om een huilend kind in zijn/haar armen te duwen ‘omdat het aan jou is'...

4. Sluit je werkruimte af

...Of zorg dat je ongestoord kan werken indien nodig. Dit helpt ook om het werk ‘s avonds van je af te zetten, door letterlijk de deur achter je toe te doen. Het is niet de bedoeling dat je steeds in dezelfde ruimte bent waar je baby of peuter is, dat zorgt enkel voor afleiding maar probeer wel telkens toezicht van toch één volwassene te voorzien. 

5. Maak een ‘spelletjesbox'

Maak een box met speelgoed, kleuren, puzzels,... Als je kinderen aan je mouw komen trekken dan kan je hen naar de spelletjesbox sturen. Daar zijn ze even zoet mee! 

Let wel op, steek hier geen speelgoed in met kleine onderdelen waarin ze zich kunnen verslikken.

6. Maak een dag- of weekplanning

Maak een planning voor jezelf zodat het duidelijk is wanneer je kan werken en wanneer je tijd vrijmaakt voor je baby of peuter en/of voor je partner.. Plan vooral ook niet té veel in. Zo raak je enkel maar gefrustreerd omdat je planning niet afkrijgt of nog te veel te doen hebt.

7. Meal prepping

Maak in het weekend al maaltijden klaar voor bv. je lunch tijdens de week. Zo bespaar je tijd gedurende je werkdagen. Je kan de vrijgekomen tijd onder de middag besteden aan even spelen of knuffelen met je kleintje voor je je werkdag herneemt.

Stilte tijdens mijn thuiswerkdag is zalig. Tenzij je een peuter hebt rondlopen... Dan is stilte ontzettend verdacht!

Beheer Cookies