sleep-101-bedtime-routines-for-the-whole-family

Slaaptips voor het hele gezin

Pamela Kruger

Ook kinderen hebben een overgang nodig tussen dag en nacht. Zo kunnen ze zich ontspannen en zich klaarmaken om te slapen. Hieronder vind je tips en trucs voor rustgevende avondrituelen.

 

1. Geef wat speeltjes in bad

Een warm, ontspannend bad bereidt je kinderen voor op het slapen.

Tip:

Maak het bad het hoogtepunt van de avond. Hoe? Met badeendjes of met letters en cijfers die je op het bad kunt plakken.

Heb je meer dan één kind? Probeer ze dan eens samen in bad te zetten. Je zult zien dat je kinderen het gezellig zullen vinden.

 

2. Lees een verhaaltje voor

Neem je kind op schoot en lees voor uit zijn favoriete prentenboek. Veel jonge kinderen vinden het fijn als je hun favoriete boek telkens opnieuw voorleest.

Tip:
Als je een ouder kind hebt dat al kan lezen of een prentenboek uit het hoofd kent. Laat het dan voorlezen aan kleine broer of zus. Je kunt ook om de beurt een paragraaf lezen. Ga gewoon lekker met z'n allen bij elkaar zitten!

 

3. Vertel een verhaaltje

Verzin een verhaaltje dat je alleen rond bedtijd vertelt. Je kunt het quasi-autobiografisch maken. Geef de held bijvoorbeeld de naam van je zoon en laat hem al zijn vrienden redden van een draak. Als je kind een actieve fantasie heeft, kan je hem mee laten verzinnen.

Als je meer dan één kind hebt, kun je het hele gezin erbij betrekken en het verhaal weken laten doorlopen. Zo wordt het een speciaal moment voor het hele gezin.

 

4. Zorg voor wat één-op-één tijd

Heb je meer dan één kind? Voed je baby terwijl je partner je andere kind voorleest. Rustig wat knuffelen met je kindje is een fantastische manier om een band te versterken.

5. Klets wat

Vraag je kind te vertellen over zijn hoogtepunt van de dag of waar hij vannacht over wil dromen. Zolang je het gesprek licht houdt, zorgt een kletspraatje ervoor dat je kind zich veilig, geliefd en klaar voor dromenland voelt.

 

6. Gebruik de kracht van aanraken

Geef je baby een massage. Borstel het haar van je peuter of geef hem een voetmassage. Al deze dingen werken ontspannend en kunnen je kind helpen in slaap te vallen.

 

7. Zorg dat je kindje gezelschap heeft

Het is niet ongewoon voor kinderen om rond bedtijd verlatingsangst te hebben. Het geliefde dekentje of knuffel van je kind kan hem geruststellen en zich veilig laten voelen wanneer jij de kamer verlaat.

 

8. Houd je aan het schema

Wat je routine ook is, volg deze iedere avond in dezelfde volgorde, op dezelfde tijd. In de loop van de tijd zal je gezin gewend zijn en uitkijken naar dit ritueel, als een manier om te ontspannen na een drukke dag, net als jij.

Misschien vind je dit ook interessant: