Hoe leer je een peuter veilig traplopen?

Nu je baby loopt, bestaat de wereld uit een hele reeks uitdagingen. Je instinct zegt dat je je kleintje moet weghouden bij alles wat een val kan veroorzaken, maar je kan hem of haar ook leren hoe het veilig kan.

Veilig leren traplopen

  • Je hebt waarschijnlijk al traphekjes bovenaan en onderaan de trap en dat is goed.

  • Zodra je kleintje zelfverzekerd loopt, toon je hoe hij of zij de leuning van een echte trap moet vasthouden.

  • Laat zien hoe je kindje op de billen naar beneden kan schuiven als het nog niet zo gemakkelijk gaat.

  • Laat hem of haar de onderste drie treden op en neer lopen tot het goed gaat.

Als je kind de onderste drie treden goed beklimt, is het klaar voor de hele trap. Onder jouw begeleiding natuurlijk!

Laat hem of haar van beneden naar boven klimmen en blijf aanmoedigen de trapleuning te gebruiken. Oefen natuurlijk ook met het naar beneden gaan. Blijf in de buurt en sta altijd een trede onder je kind. Zo vang je je kindje op, mocht hij of zij vallen.

Nieuwe obstakels verkennen

Als je dacht dat de trap al een uitdaging was, wacht dan maar tot je peuter in de buitenwereld op avontuur gaat! Buitenshuis zijn er af en toe gevaarlijke elementen die lastig kunnen zijn voor lopers van alle leeftijden.

Om deze te beheersen is het verstandig in het begin een simpele en niet-onderhandelbare regel op te leggen: altijd een handje geven.

Roltrappen, liften en rolbanen zijn allemaal nieuwe ervaringen voor je kleine loper. Aangezien daar over het algemeen veel mensen zijn, heb je niet echt de tijd om op een rustige manier te oefenen en het uit te leggen.

Hou de hand van je peuter stevig vast terwijl je doorloopt. Hoe zeker hij of zij ook lijkt, maak van het hand vasthouden een verplichting. Moedig je peuter altijd aan om de leuning van de roltrap of rolbaan vast te houden.

Peuters willen graag hun nieuwe mobiliteit uitproberen en met een beetje hulp van jou kunnen ze zelfs het gevaarlijkste terrein aan.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Het kan altijd toch eens misgaan, ook al hopen we van harte van niet. Maar, in dat geval: Wat te doen als je peuter een hersenschudding heeft.

Of je neemt het zekere voor het onzekere en kijkt hier nog even: je huis babyproof maken nu je baby loopt.

Beheer Cookies