Wat betekenen de slaapbewegingen van je pasgeborene?

Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt ‘s nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen.

Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby. Lees verder om te weten wat er gebeurt als je baby slaapt.

Droomt mijn baby?

Het is verleidelijk om te denken dat je baby fascinerend droomt als je hem of haar slapend ziet bewegen. Baby's hebben een langere remslaap dan volwassen, maar hun droomfunctie is nog niet ontwikkeld. Dit komt omdat baby's nog niet veel ervaringen hebben opgedaan en hun hersenen zijn nog te onvolgroeid zijn om scenario's te creëren.

Uitrekken

In de baarmoeder zat je baby opgerold als een kleine bal. Nu hij of zij in de grote, wijde wereld is, leert je kleintje alle ledematen te bewegen. Het is dus volledig normaal dat hij of zij om zich heen slaat en ‘flappert'.

Nieuwe zenuwen

Het centrale zenuwstelsel van je pasgeboren baby ontwikkelt zich nog steeds en je baby heeft nog niet veel controle over zijn of haar lichaamsbewegingen. Met het ouder worden, krijgt een baby meer grip en controle over de ledematen en zullen de bewegingen bewuster worden.

Lichte slapers

Op deze leeftijd zijn baby's bijzonder lichte slapers en bereiken ze weinig periodes van diepe slaap. Naast zijn bewegingen en verschillende schokken zie je hem of haar misschien ook grimassen maken, zuigen, met de lippen smakken, met de oogleden knipperen, kort glimlachen, opschrikken en snel wakker worden.

Wanneer rolt een baby om?

Vergeet nooit je baby op zijn of haar rug in het wiegje te leggen! Dit vermindert de kans op wiegendood.

Baby's tussen 4 en 7 maanden zijn soms al in staat in hun wiegje op hun buik te rollen. Dit is niks om je zorgen over te maken. Zodra baby's in staat zijn om te rollen als ze dat willen, kiezen ze zelf de positie die ze prettig vinden.

De bewegingen die je baby tijdens de slaap maakt, zien er misschien raar uit maar ze zijn gewoon een manier om te leren hoe hij of zij dat lichaampje kan beheersen en gebruiken.

Denk je dat je baby zich onvoldoende kan ontspannen? Dat de bewegingen te schokkerig zijn, of voor hem of haar onprettig aanvoelen? Neem dan contact op met je huisarts. Een goede nachtrust voor je baby betekent een betere nachtrust voor het hele gezin!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Meer weten over de slaap van je kleintje?

Beheer Cookies