4 magische bedtijdroutines voor baby’s van 10 tot 12 maanden

Een slim bedtijdritueel is belangrijk voor de groei van je oudere baby. Onthoud deze slaapmethoden wanneer je je kleintje naar bed brengt.

Je baby gaat aan het einde van het eerste jaar met sprongen vooruit. Hij of zij kan kruipen, de oog-handcoördinatie is verbeterd, de nachtvoeding kan achterwege gelaten worden en je zal merken dat het slaappatroon ook wijzigt.

Onderstaande slaapmethoden zorgen ervoor dat je kleintje de rust krijgt die hij of zij nodig heeft in de laatste paar maanden van zijn eerste jaar.

1. Tel de uurtjes

Je oudere baby heeft nu minder slaap nodig dan in de eerste maanden: ongeveer 14 uur per 24 uur volstaat. De twee dutjes per dagen blijven wel belangrijk voor zijn of haar groei en ontwikkeling.

2. Blijf consequent

Een vast bedtijdritueel speelt een belangrijke rol als je je kind vlot in bed wilt krijgen.

Is het je al opgevallen dat je baby andere interesses krijgt nu hij of zij ouder wordt? Als je routine niet meer zo goed werkt, probeer dan eens een andere activiteit. Lees bijvoorbeeld een boekje in plaats van slaapliedjes te zingen.

3. Blijf niet in de babykamer rondhangen

‘Objectpermanentie' is een belangrijke fase. Dat wil zeggen dat je baby beseft dat mensen en objecten blijven bestaan, zelfs als hij of zij ze niet kan zien.

Wanneer je baby weet dat je ergens in huis bent, kan hij of zij huilen om je te laten terugkomen. Steek je hoofd even om de deur, maar doe geen lampje aan. Pak je baby niet op en blijf niet te lang. Zo leert hij of zij om uit zichzelf weer in slaap te vallen.

4. Zorg dat de kamer van je baby veilig is

Als je baby 12 maanden oud is, bereikt hij of zij nog een mijlpaal in de ontwikkeling: de vaardigheid om zichzelf zonder hulp op te trekken. Onthoud dit wanneer je de kamer van je baby op veiligheid checkt. Verwijder foto's, schilderijtjes of decoratie waar hij of zij misschien bij kan.

Onthoud: voor de meeste baby's is consistentie het belangrijkste, dus probeer de bedtijdroutine van je kind iedere avond hetzelfde te houden, ook als jij niet thuis bent. Een goed uitgeruste baby zorgt voor een blije en goed uitgeruste mama!

Over het belang van bed- en slaaproutines is veel gezegd en geschreven:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies