Hoe herken, voorkom en behandel je luieruitslag?

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag herken je makkelijk: de billetjes van je baby zijn rood en ontstoken, met bultjes rond de luierzone. Als de uitslag ook rozerode bultjes heeft rondom een rode plek in het luiergebied, of rondom de mond van je baby, kan het al gevorderd zijn tot een schimmelinfectie, die lokaal moet worden behandeld met een medisch schimmelwerend middel.

Omdat je baby niet kan vertellen wat er mis is, huilt hij of zij en is prikkelbaar, vooral bij een luierverschoning. Mogelijk verliest je kleintje ook eetlust.

Wat veroorzaakt luieruitslag?

De meeste gevallen van luieruitslag worden veroorzaakt door huidirritatie vanwege vocht in de luierzone. Veranderingen van de pH-waarde van de huid, irritatie door eiwitten in de ontlasting en secundaire infecties met bacteriën of schimmel zijn de belangrijkste boosdoeners.

Hier zijn nog een paar veelvoorkomende oorzaken:

• Het niet goed schoonmaken van de luierzone

Luieruitslag wordt veroorzaakt door een verandering in pH-waarde wanneer ontlasting in aanraking komt met urine. Verwijder daarom zachtjes maar grondig elk restje viezigheid van de gevoelige babyhuid. Gebruik zachte, alcoholvrije babydoekjes of een zacht washandje en warm water.

Gewoon water is het beste voor de gevoelige huid, terwijl andere billetjes beter gereinigd worden met milde zeep. Vermijd schrobben met ruwe washandjes. Zo wordt de uitslag alleen maar erger en voelt je baby zich nog ongemakkelijker.

• Luiers niet vaak genoeg verschonen

Onderzoek wijst uit dat baby's die minstens 8 keer per dag worden verschoond minder vaak luieruitslag ontwikkelen. Regelmatige luierverschoning is belangrijk om 2 redenen:

  1. langdurige natheid maakt de huid kwetsbaar en gevoelig voor huiduitslag

  2. hoe langer urine en ontlasting bij elkaar zitten, des te langer de enzymen in de ontlasting de huid van je baby kunnen aantasten.

Tip! Super-absorberende luiers helpen de urine weg te houden van de babyhuid en van de ontlasting.

Wat zijn schimmelinfecties?

Als de babyhuid te lang is nat geweest, wordt die gevoelig voor schimmelinfecties, de meest hardnekkige vorm van luieruitslag. Een antibioticakuur kan diarree veroorzaken, wat een schimmelinfectie kan veroorzaken.

Je herkent dit type uitslag aan de opgezette roodroze bultjes of bultjes met witte pus rondom een rode plek in de luierzone. Je baby kan ook witte plekjes in de mond hebben, en je borst kan gevoelig worden als je de borst geeft.

Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts voor een antischimmelbehandeling als de kwaal aanhoudt.

Hoe voorkom en behandel je luieruitslag?

Zo kun je voorkomen dat een baby luieruitslag krijgt:

  • Verschoon je baby's luier zo snel mogelijk als deze nat of vies is.

  • Reinig het gebied rond de geslachtsdelen van je baby grondig als hij of zij gepoept heeft en laat het luiergebied drogen. Let op dat je de huid niet te hard of teveel wrijft. • Smeer de billetjes van je baby in met een dun laagje beschermende crème of vaseline.

  • Wanneer je een schone luier omdoet, maak deze dan niet te strak vast maar laat voldoende ruimte zodat lucht kan circuleren.

  • Probeer extra-absorberende luiers.

  • Let goed op het luiergebied wanneer je baby een antibioticakuur krijgt of diarree heeft.

  • Verschoon de luiers regelmatig.

We geven ook een paar bewezen methodes bij het behandelen van luieruitslag:

  • Verschoon de luier van je baby regelmatig om vocht op de huid te beperken.

  • Laat de huid aan de lucht drogen door je baby elke dag wat tijd zonder luier door te laten brengen (zorg dat je een luier of handdoek bij de hand hebt, mocht er een ongelukje gebeuren).

  • Maak de billetjes van je baby grondig schoon als hij of zij gepoept heeft en dep ze droog voordat je een luier omdoet.

  • Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid.

Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt. Overweeg het gebruik van wegwerpluiers Bel een expert als de luieruitslag niet na een paar dagen minder wordt, of als er blaren of bultjes met pus verschijnen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Zeker voor kersverse ouders kan de luier en het verschonen een bron van kopzorgen zijn. Er is evenwel niets om je zorgen over te maken, als je een aantal tips en weetjes in gedachten houdt:

  • Het abc van luiers verschonen

  • Zo verschoon je luiers bij je pasgeborene

  • Luierhandleiding van luiermaat tot luiervoorraad

Beheer Cookies