Zwangerschap per week: week 35

Nog minder dan een maand te gaan! Lees verder welke voorbereidingen je kunt treffen tijdens week 35 voor een soepele bevalling.

Jouw baby

  • Het is belangrijk om veel ijzerrijk voedsel te eten in je derde trimester. Je baby absorbeert deze cruciale mineralen uit je lichaam en bouwt zo zelf een ijzervoorraad op. Meestal in de vorm van rode bloedcellen. Het grootste deel van de opname gebeurt in de laatste maanden voor de bevalling.

  • De vertex-positie is de ideaalste positie voor een bevalling. De bevalling gaat soepeler als het hoofdje van de baby als eerste door het geboortekanaal komt. 3 tot 4 procent van de baby's heeft deze positie nog niet aangenomen in week 35.

  • De armen en benen van je baby worden steeds molliger. Tegen het einde van deze week weegt je kleintje 2,5 kg en is het 42 tot 47 centimeter lang. Ongeveer zo groot als honingmeloen.

  • Als je baby niet met z'n hoofdje eerst verschijnt, ligt hij in een stuitligging. Ondanks de krappe baarmoeder, kan je kleine acrobaat meerdere malen draaien voor hij wordt geboren!

Jouw zwangerschap

  • Ondanks alle plannen en voorbereidingen blijft een geboorte iets onvoorspelbaars. Er bestaat altijd een kans dat je arts besluit dat jij of je baby risico lopen en dat een keizersnede nodig is.

  • Bij een keizersnede komt de baby ter wereld via een chirurgische incisie in je baarmoeder. Vraag je arts bij welke omstandigheden hij denkt dat een keizersnede nodig zou zijn. Als je baby in een stuitligging ligt bijvoorbeeld? Of als de bevalling tot stilstand gekomen is? Vraag je arts ook hoe hij de keizersnede uitvoert. De procedure kan verschillen van arts tot arts.

Volgens deskundigen

Als je aan de bevalling denkt, vraag je je misschien af wat er gebeurt als de navelstreng rond het nekje van je baby terechtkomt. "Een dergelijke navelstrengomstrengeling komt vrij vaak voor en is meestal niet schadelijk voor de baby", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Niemand weet waarom dit gebeurt, maar het kan iets te maken hebben met de lengte van de streng."

Beheer Cookies