Zwangerschap per week: week 34

Je baby groeit verder in week 34. Een goed moment om weer stil te staan bij je bevallingsplan. Nog maar anderhalve maand te gaan!

Jouw baby

  • De ogen van je baby zijn nu blauw, ongeacht de uiteindelijke kleur. Het pigmentatieproces in de iris zal niet klaar zijn tot de ogen worden blootgesteld aan licht een paar weken na de geboorte. De uiteindelijke kleur van zijn ogen kan nog jarenlang onduidelijk zijn!

  • Als je baby een jongen is, dalen zijn testikels nu van zijn buik af naar zijn scrotum. Soms dalen één of beide testikels niet in positie voor de geboorte. In dit geval dalen de testikels van je baby waarschijnlijk voor zijn eerste verjaardag. Als het scrotum van je kind groot lijkt vlak na de geboorte, maak je dan geen zorgen. De zwelling is te wijten aan extra vocht en zal na een week verdwijnen.

Jouw zwangerschap

  • Je hebt nog maar een paar weken te gaan. Daarom is het een goed idee om de signalen van de naderende bevalling te herkennen. Die zijn bij iedere vrouw anders.

  • Maar de meest voorkomende symptomen zijn regelmatige weeën die elkaar steeds sneller opvolgen, een pijn in de onderrug in combinatie met menstruatieachtige krampen, het breken van de vliezen of het verliezen van slijm met wat bloed. Dat kan erop wijzen dat je baarmoedermond begint te ontsluiten.

  • Hou er rekening mee dat de aanwezigheid van deze symptomen niet noodzakelijk betekent dat de bevalling begonnen is. Je kunt deze tekenen dagen of zelfs weken voor de bevalling herkennen.

  • Laat je verloskundige beslissen. Als je een van deze symptomen hebt, moet je hem of haar onmiddellijk bellen. Waarschijnlijk heb je ondertussen al nagedacht over hoe je de bevalling wilt laten verlopen, welke familieleden aanwezig zullen zijn en of je pijnbestrijding overweegt.

  • Je hebt je wensen waarschijnlijk al besproken met je verloskundige. Dit is het moment om opnieuw met je arts of verloskundige over je wensen te praten en hun geheugen even op te frissen, om ervoor te zorgen dat jullie nog steeds op dezelfde lijn zitten.

Van de deskundigen

Het kan zijn dat de uitgerekte huid van je borsten gaat jeuken. "Je kunt een kalmerende lotion proberen, zonder irriterende parfums", suggereert deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Vitamine E-zalf, cacaoboter of een gezuiverde lanolinebalsem kunnen ook goed werken."

Beheer Cookies