30 weken zwanger, welke symptomen van zwangerschap?

Ga je de laatste 10 weken van de zwangerschap in? Dan ondervinden jij en je baby nog veel veranderingen. Van ontwikkeling van de hersenen tot een jeukende buik. Lees verder om te zien wat er gebeurt tijdens week 30 en daarna.

Jouw baby

  • De ontwikkeling van de hersenen van je baby is verbazingwekkend. Tot nu toe was het oppervlak glad. Deze week ontstaat er duidelijk een gerimpelde structuur. Deze rimpels heten convoluties en ze zorgen ervoor dat de hersenen meer hersencellen kunnen bevatten.

  • Tegelijkertijd verdwijnen andere dingen. Zoals lanugo, het ultrafijne haar dat het lichaam van je baby bedekte in het begin van je zwangerschap. Het kan natuurlijk dat er nog flarden blijven staan op de rug en schouders van je kleintje.

  • Je baby weegt deze week bijna 1,4 kg en heeft een lengte van meer dan 27 cm van kruin tot romp. Zijn totale lengte is ongeveer 43 cm. Dat is bijna zo groot als een boerenkool!

  • Goed eten is enorm belangrijk in je derde trimester. Omdat je baby rechtstreeks voedingsstoffen van jou opneemt om zijn interne voorraad op te bouwen en om aan te komen. Het calcium uit je melk gaat rechtstreeks naar de bouw van zijn botten. En het ijzer uit je prenatale vitamines en ijzerrijke voedingsmiddelen verhoogt zijn ijzer totdat hij 6 tot 9 maanden oud is. Eiwitten zijn ook heel belangrijk in deze laatste maanden. Ze zorgen voor een gezonde celgroei in het lichaam van je baby.

Jouw zwangerschap

  • De bovenkant van je baarmoeder komt nu ongeveer 10 centimeter boven je navel uit. De huid van je buik raakt uitgerekt en kan jeuken. Geen zorgen, dat is heel normaal. Probeer je buik te masseren met een vochtinbrengende lotion. Probeer niet te krabben, dit maakt de jeuk alleen maar erger. Ook je armen, benen, vingers en tenen kunnen gaan jeuken. Dezelfde regel is van toepassing.

  • Naast het verzachten van de jeuk zorg je voor je huid en dat is goed. Dit is ook het moment om op zoek te gaan naar een kinderarts, huisarts of verloskundige voor je baby. Je zult veel meer vertrouwen hebben in je zorgverlener als je nu de tijd neemt om een weloverwogen keuze te maken. Anders moet je nog snel een keuze maken in het ziekenhuis nadat je al bevallen bent! Het is belangrijk dat je iemand vindt waar je je goed bij voelt, je zult hem of haar heel vaak zien, vooral tijdens het eerste levensjaar van je baby. Vraag aanbevelingen bij je vrienden en neem de tijd om elke kandidaat te bezoeken.

Van de deskundigen

Ben je al gaan shoppen voor je kleintje? "Wanneer je zijn wieg aan het samenstellen bent, besteed extra aandacht aan hoe de lakentjes passen", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Linda Jonides. "Loszittende lakens kunnen gevaarlijk zijn en verstikkingsgevaar veroorzaken."

Beheer Cookies