Zwangerschap per week: week 28

Je baby begint te reageren op geluiden zoals het grommen van je maag. Dit kun je verwachten in week 28 van je zwangerschap.

Jouw baby

  • Vorige week opende je baby zijn ogen voor de eerste keer. Je kleintje zag voor het eerst licht en schaduwen. Schijn je in deze week een helder licht tegen je buik? Dan kan je baby zijn ogen openen en zich afkeren van het licht!

  • Het zicht van je kleintje is niet het enige zintuig dat al werkt. De golfpatronen van zijn hersenen geven aan dat hij reageert op omgevingsgeluiden. Wat registreert hij? Het geluid van je stem, het grommen van je maag, zelfs geluiden buiten je lichaam.

  • Zijn hersengolven laten nu ook verschillen zien tijdens het slapen. Deze slaapcycli worden duidelijker en meer uitgesproken naarmate hij dichter bij de uitgerekende datum komt.

  • Je baby komt nu heel snel aan! Hij weegt ongeveer een kilo. Van de kruin tot de romp is hij 25 cm lang, maar van top tot teen 38 cm. Dat is ongeveer zo groot als een aubergine.

  • Dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de longen van je baby. Bloedvaten worden door beide longen heen gevormd. Wanneer je kleintje zijn eerste hap lucht neemt, zullen zijn longen de zuurstof opnemen en naar deze vaten sturen. Zo circuleert het zuurstofrijke bloed door zijn lichaam.

  • Je baby begint nu ook een oppervlakte-actieve stof aan te maken die ervoor zorgt dat de luchtblaasjes in zijn longen niet aan elkaar vastkleven. Hierdoor kan je baby normaal ademhalen na de geboorte. De bronchiën beginnen ook te rijpen en op te delen in steeds kleinere takken.

Jouw zwangerschap

  • Je hebt misschien last van zwangerschapsstriemen op je huid? Hoe meer je zwangerschap vordert, hoe meer risico. Vooral op je buik. Je kunt deze roze, rode of witte strepen ook krijgen op je heupen, borsten, billen en dijen.

  • Er zijn veel crèmes en lotions op de markt die beweren zwangerschapsstriemen te kunnen voorkomen. Of voorkomen dat ze zich verspreiden, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens dat je niet veel kan doen om ze te voorkomen.

  • Leg de schuld bij je genen. Als je moeder ze had, krijg jij ze waarschijnlijk ook. Het kan in elk geval geen kwaad om je buik in te smeren met een crème. Zo voorkom je ook dat je huid droog en jeukerig wordt. Het goede nieuws is dat zwangerschapsstriemen meestal verdwijnen na de geboorte.

  • Voel je je onhandig? Door het verschuiven van je zwaartepunt én door je losse gewrichten loop je misschien tegen tafels aan of je struikelt over je eigen voeten. Helaas kun je hier weinig aan doen. Zorg voor platte schoenen en doe het rustiger aan..Mensen hebben hier begrip voor!

Van de deskundigen

Je bent waarschijnlijk al een tijdje niet meer misselijk. Jammer genoeg krijg je nu te maken met twee andere ongemakken: brandend maagzuur en indigestie.

Waarom nu? "Tijdens de zwangerschap vertraagt het hele gastro-intestinale systeem", vertelt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Als gevolg daarvan ontspannen de spieren van de maag en de slokdarm, waardoor de spijsverteringzuren in je slokdarm en mond terechtkomen." Eet kleine, frequente maaltijden. Zo hou je je maagzuren op een optimaal niveau. Je eet ook best rechtop. Wordt.het probleem te groot? Aarzel dan niet om je verloskundige te contacteren.

Beheer Cookies