Zwangerschap per week: week 26

In week 26 verfijnt je kleintje een aantal belangrijke reflexen. Zijn spieren worden ook sterker. Lees hoe je lichaam verandert.

Jouw baby

  • Deze week openen de neusgaten van je baby zich. Zo oefent hij ademen met zijn spieren en longen. Hij kan natuurlijk geen lucht inademen. Dus in plaats daarvan 'inhaleert' en 'exhaleert' hij vruchtwater. Tegen de tijd dat hij wordt geboren, is hij een pro!

  • Je baby oefent ook een paar voedingsspieren, zijn lippen en mond. Zijn zuigreflex is zo sterk dat als zijn hand voor zijn gezicht zweeft, hij op zijn duim of vingers zal zuigen. Echo's tonen vaak baby's in de baarmoeder die op hun duimen zuigen. Sommige baby's worden zelfs geboren met zuigblaren op hun vingers, duimen, lippen of handen!

  • Zuigen is slechts een van de 70 reflexen waarmee je baby wordt geboren. In week 26 is je baby tot ongeveer 34 tot 35 cm lang en weegt hij ongeveer 790 gram. Ongeveer de grootte van een volle krop sla!

  • Grijpen is nog een van die vele reflexen. Als je je vinger laat vastpakken door een pasgeborene, zul je versteld staan van de kracht van zijn grip. Je baby is volop aan het oefenen. Zijn favoriete trekspeelgoed is zijn navelstreng. Maar maak je geen zorgen! De navelstreng kan wel wat hebben.

Jouw zwangerschap

  • Vergeet niet dat je baby van hetzelfde bord eet als jij. Let daarom op wat je eet en hoe vaak! Je moet ook goed eten voor je eigen gezondheid. Een lage bloedsuikerspiegel maakt je duizelig, wankel en moe.

  • Regelmatig een kleine maaltijd eten helpt je bloedsuiker op gelijk niveau houden. Neem altijd kleine snacks mee zoals fruit of yoghurt. Zodat je niet ineens zonder een voedzaam tussendoortje komt te zitten.

  • Veel vrouwen vragen zich af of het wel een goed idee is om scherp gekruid voedsel te eten tijdens de zwangerschap. Er bestaat geen vast antwoord op deze vraag. Hou je van gekruid eten en kun je er goed tegen? Ga er dan gewoon mee door. Maar vermijd culinaire avonturen. Je zou je maag wel eens van streek kunnen maken.

Van de deskundigen

"Als je zwangerschap geen verhoogd risico heeft, kun je waarschijnlijk werken tot je uitgerekende datum", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. Toch zijn er maatregelen die je elke dag moet nemen om comfortabel te blijven, zoals regelmatig je voeten omhoog leggen. Zo bevorder je de doorbloeding en beperk je zwelling.

Beheer Cookies