Zwangerschap per week: week 23

In week 23 lijkt je baby steeds meer op een pasgeborene. Gebruik woorden en liedjes om zijn nieuwe oortjes te laten wennen aan je stem. Vind tips over hoe je een band kunt opbouwen met je baby.

Jouw baby

  • De botjes in de oren van je kleintje zijn harder geworden. Nu kan hij je horen en verkiest jouw stem boven andere geluiden.

  • Verwen hem dagelijks met lezen, praten of zingen. Vind je het raar om tegen je buik te lezen? Onthoud dan dat hoe meer je baby jouw stem hoort, hoe beter hij jou zal kennen als hij wordt geboren!

  • Je baby ziet eruit als een kleine, dunne pasgeborene. Hij weegt nu bijna een halve kilo en is 23 tot 25 cm lang. Dat is ongeveer de lengte van een kleine pop. Het omringende vruchtwater is voor je baby de perfecte plek om uit te groeien tot een gezonde pasgeborene. De zoute vloeistof houdt hem warm, beschermt hem tegen infecties en is veerkrachtig genoeg om zijn ontwikkelende lichaam te oefenen. Nu bevat het vruchtwater ongeveer een halve liter vloeistof dat iedere drie tot vier uur ververst wordt.

Jouw zwangerschap

  • Als je je nog niet hebt ingeschreven voor een zwangerschapscursus, doe dat dan nu. Want lessen zitten snel vol. De meeste programma's zijn bedoeld om in de 32e week van de zwangerschap te beginnen.

  • Het is een goed idee om je in te schrijven voor een cursus die minstens enkele weken voor de geplande geboortedatum eindigt, voor het geval dat je kleintje beslist om vroeger dan gepland te verschijnen.

  • In dit stadium van je zwangerschap moet je ervoor zorgen dat je genoeg ijzer krijgt. IJzer is nodig voor de productie van rode bloedcellen, die zuurstof voor jou en voor je baby helpen circuleren. Veel vrouwen hebben lichte bloedarmoede voor ze zwanger raken.

  • 20 procent van de vrouwen wordt behandeld voor bloedarmoede door ijzertekort tijdens de zwangerschap. Enkele (vaak bijna onmerkbare) symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid, zwakte, ademtekort of flauwvallen. Om bloedarmoede door ijzertekort te behandelen, ga op zoek naar voedingsmiddelen met meer ijzer! IJzerrijke etenswaren zijn rood vlees, suikerstroop, linzen en bladgroenten zoals spinazie en kool.

  • De meeste vrouwen moeten ook extra ijzer nemen. Dat wordt gewoonlijk toegediend als onderdeel van een prenatale vitamine. Het is belangrijk dat je verloskundige bij elk prenataal bezoek je bloeddruk meet. De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap iets hoger liggen vanwege de grotere hoeveelheid bloed en de kracht waarmee je hart zich samentrekt. Zorg ervoor dat je bloeddruk op een goed niveau is, zodat jij en je baby gezond zijn voor het derde trimester.

Van de deskundigen

Nu dat de zwangerschap te zien is, maak je je wellicht druk of je buik ergens tegenaan komt. "De baarmoeder en het vruchtwater zijn een prachtige kussen voor je foetus", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Maar als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige.

Beheer Cookies